Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aromatycznych przypraw. Kofty są pyszne, soczyste, pożywne i bardzo aromatyczne. Możemy podawać je z dodatkiem chlebka naan, ryżu lub kaszy bulgur. Świetnie smakują też podane w towarzystwie sosu czosnkowego, dipów arabskich lub sosu tzaztiki.
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1221
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 188
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 46
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to z...
Odsłon: 71
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1221
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 188
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 46
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to z...
Odsłon: 71
Składniki
Papryki i cebulkę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy zmielone mięso jagnięce, jajko, pokrojone warzywa, starty na tarce kawałek imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy także wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy, formujemy podłużne pulpeciki i nabijamy je na namoczone patyczki*. * Przed przygotowaniem warto namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie (przez około 20 minut), aby zapobiec ich późniejszemu przypaleniu.
Gotowe szaszłyki grillujemy z obu stron na patelni grillowej przez około 6 - 7 minut na stronę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywany (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 minut (funkcja termoobiegu). Najpierw ugrillowane kofty, które później dochodzą w piekarniku będą idealnie miękkie i soczyste.
INNY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kofty możecie przygotować także na samym grillu (klasycznym lub elektrycznym), usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wtedy polecam piec je przez około 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni C, a w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę.