Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aromatycznych przypraw. Kofty są pyszne, soczyste, pożywne i bardzo aromatyczne. Możemy podawać je z dodatkiem chlebka naan, ryżu lub kaszy bulgur. Świetnie smakują też podane w towarzystwie sosu czosnkowego, dipów arabskich lub sosu tzaztiki.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Papryki i cebulkę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy zmielone mięso jagnięce, jajko, pokrojone warzywa, starty na tarce kawałek imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy także wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy, formujemy podłużne pulpeciki i nabijamy je na namoczone patyczki*. * Przed przygotowaniem warto namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie (przez około 20 minut), aby zapobiec ich późniejszemu przypaleniu.
Gotowe szaszłyki grillujemy z obu stron na patelni grillowej przez około 6 - 7 minut na stronę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywany (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 minut (funkcja termoobiegu). Najpierw ugrillowane kofty, które później dochodzą w piekarniku będą idealnie miękkie i soczyste.
INNY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kofty możecie przygotować także na samym grillu (klasycznym lub elektrycznym), usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wtedy polecam piec je przez około 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni C, a w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę.