Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowa potrawka z kurczaka gotowana na parze

Kolorowa potrawka z kurczaka gotowana na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 326 Ocena: 2060

Dodano:

Odsłon: 1245

Bardzo aromatyczna potrawka w całości gotowana na parze. Dzięki gotowaniu w parowarze danie jest dietetyczne, gdyż nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. Jednocześnie jest pełne smaku dzięki mieszance przypraw, świeżym, jędrnym warzywom oraz idealnie ugotowanemu ryżowi. Oprócz walorów smakowych i estetycznych ważne jest to, że danie robi się praktycznie samo, nie ma wiele zmywania oraz unikamy, że to my gotujemy się w kuchni podczas przyrządzaniu obiadu.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka, użyłam BIO, ale idealny będzie szczęśliwy z niewielkiej domowej hodowli
  • łyżka curry
  • Sos sojowy
  • świeży liść laurowy
  • kawałek świeżego imbiru
  • papryczka chili
  • 2 rozgniecione ziela angielskie
  • 2 szalotki
  • 100 g ryżu - biały wymieszany z dzikim i czerwonym
  • 400 g fasolki szparagowej, może być mrożona
  • marchewka
  • papryka czerwona i żółta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kolorowa potrawka z kurczaka gotowana na parze

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy gotować potrawkę. Mięso mieszamy z przyprawami, pokrojoną szalotką, sosem sojowym, posiekanym imbirem oraz chili. Do mięsa dodajemy fasolkę szparagową, pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojoną w paski paprykę. Na wierzch wysypujemy ryż. Lekko poruszamy naczyniem żaroodpornym, aby warzywa i ryż się ułożyły. Odkryte naczynie żaroodporne wstawiamy do parowaru. Nastawiamy timer na 50-60 minut. Gotową potrawkę delikatni mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń