Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowa zapiekanka ryżowa z parówkami

Kolorowa zapiekanka ryżowa z parówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1898

Dodano:

Odsłon: 3475

Proponuję dziś przepis na prostą, pyszną i kolorową zapiekankę. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 5 parówek
  • 1 cebula
  • 1 papryka (np. czerwona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 torebki ryżu parboiled
  • kawałek żółtego sera do starcia
  • sól, pieprz, papryka słodka, curry, papryka ostra, tymianek, oregano
  • oliwa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia parówek w pół-talarki, cebulę kroimy w ćwierć-talarki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy parówki, przysmażamy je na złoto, dorzucamy cebulę, smażymy jeszcze wszystko, aż i cebula się podsmaży, następnie odstawiamy patelnię na bok.

    W międzyczasie nastawiamy wodę na ryż. Gdy zawrze, dodajemy półtorej łyżeczki soli, wrzucamy dwie torebki ryżu i gotujemy 16 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy na talerz.

    Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę oliwy. Ryż wysypujemy z torebek na talerz, a następnie przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone parówki z cebulą, mieszamy.

    Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę.

    Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę.

    Pokrojone papryki i ogórki dorzucamy do naczynia żaroodpornego, również odsączoną kukurydzę i mieszamy.

    Dodajemy filiżankę mrożonego groszku (lub groszku z marchewką) i mieszamy.

    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    Przyprawiamy zapiekankę solą, pieprzem, papryką słodką, curry, tymiankiem i oregano. Dodajemy również szczyptę ostrej papryki.

    Ścieramy trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach i mieszamy.

    Resztę sera ścieramy na wierzch. Posypujemy wierzch słodką papryką i polewamy oliwą.

    Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy tak przez 30 minut. Następnie ściągamy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut. I gotowe. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń