Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na prostą, pyszną i kolorową zapiekankę. Serdecznie polecam :-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8300
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 633
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8300
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 633
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia parówek w pół-talarki, cebulę kroimy w ćwierć-talarki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy parówki, przysmażamy je na złoto, dorzucamy cebulę, smażymy jeszcze wszystko, aż i cebula się podsmaży, następnie odstawiamy patelnię na bok. W międzyczasie nastawiamy wodę na ryż. Gdy zawrze, dodajemy półtorej łyżeczki soli, wrzucamy dwie torebki ryżu i gotujemy 16 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy na talerz. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę oliwy. Ryż wysypujemy z torebek na talerz, a następnie przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone parówki z cebulą, mieszamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę. Pokrojone papryki i ogórki dorzucamy do naczynia żaroodpornego, również odsączoną kukurydzę i mieszamy. Dodajemy filiżankę mrożonego groszku (lub groszku z marchewką) i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Przyprawiamy zapiekankę solą, pieprzem, papryką słodką, curry, tymiankiem i oregano. Dodajemy również szczyptę ostrej papryki. Ścieramy trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Resztę sera ścieramy na wierzch. Posypujemy wierzch słodką papryką i polewamy oliwą. Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy tak przez 30 minut. Następnie ściągamy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut. I gotowe. Smacznego :-)