Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne w smaku, tzw "kwasne klopsy" lub "kaparowe klopsy". Mieso mielone calkiem inaczej. Danie dosc popularne w Niemczech. Ja do tej pory tego nie znalam, jednak po dzisiejszej probie (nie wiem, jak chcialo mi sie gotowac podczas tego upalnego dnia..) na pewno wlaczam do stalego repertuaru. Zachecam serdecznie.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 286
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4498
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 286
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4498
Składniki
W szerokim garnku (Fi 22 cm-idealny) gotujemy ok litr wody z dodatkiem lisci laurowych, soli, pieprzu, pol lyzeczki lubczyku, galki muszkatalowej, szczypty kurkumy dla urody oraz 75 g kaparow ze sloiczka. W tym czasie przygotowujemy mieso jak na klasyczne polskie kotlety mielone, czyli, mieso mielone, sol, pieprz, zeszklona na smalcu cebulka, odcisnieta bulka namoczona w wodzie, 2 jajka. Dokladnie mieszamy i wilgotnymi rekoma formujemy pulpety o srednicy 5-6 cm. Opcjonalnie, wg oryginalnej receptury, do miesa dodajemy 5-6 drobniutko pokrojonych anchois. Pulpety dajemy do gotujacej sie wody z przyprawami i kaparami, redukujemy ogien na 4 (w skali 10) i bez pokrywy zostawiamy na 20 minut do pol godzinki, tak aby klopsy tylko sie parzyly (woda nie ma sie gotowac, jednak zachowac temperature). Po tym czasie wyjmujemy klopsy na polmisek. Roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego lyzka po lyzce goracy sos, ciagle ubijajac, tak aby jajko sie nie scielo. (5 lyzek wystarczy) Na malej patelni na 2 lyzkach masla przygotowujemy zasmazke z 1,5 lyzki maki. Mieszamy, az do momentu jak zasmazka sie spieni i szybko dodajemy do gotujacego sie nadal sosu. Mieszamy. Dodajemy tez rozbeltane jajko. Teraz dodajemy 2 lyzeczki cukru i sok z polowy cytryny. Dokladnie mieszamy . Zestawiamy z ognia i zabielamy smietanka. Teraz klopsy dajemy z powrotem do sosu, garnek zostawiamy na cieplej plycie (juz nie gotujemy) jeszcze na 5 minut, tak aby klopsy przeszly dodatkowo smakiem. Do sosu mozna dodac reszte kaparow juz bez gotowania. I gotooowe :-)
Wspanialy kwaskowaty smak, wzbogacony o cala game aromatycznych ziol i kaparow. Bedzie pyszne z ubitymi ziemniaczkami. Do dziela drogie Panie i Panowie!! Wspaniale!!!
Mysle, ze o niczym nie zapomnialam.........