Wiecie co? Kochamy polską kuchnię <3
Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- 50-80 ml rosołu
- olej do smażenia
- Sos:
- 1 cebula
- 1 l rosołu
- 1 pełna łyżka mąki
- 100 ml zimnej wody
- Kluski:
- 750 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków)
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- 50-80 ml rosołu
- olej do smażenia
- Sos:
- 1 cebula
- 1 l rosołu
- 1 pełna łyżka mąki
- 100 ml zimnej wody
- Kluski:
- 750 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków)

Etapy przygotowania
Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kluski: Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ). Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z klopsem, sosem oraz ulubioną surówką.

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 274

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 186

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 52
Ostatnio komentowane przepisy

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 274

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 186

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 52



Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- 50-80 ml rosołu
- olej do smażenia
- Sos:
- 1 cebula
- 1 l rosołu
- 1 pełna łyżka mąki
- 100 ml zimnej wody
- Kluski:
- 750 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków)
Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kluski: Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ). Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z klopsem, sosem oraz ulubioną surówką.
Też kocham polską kuchnię,Twoje danie mnie rozwaliło,zaraz jadę do Was...haha:)
Same pyszności na tym talerzu. Klopsiki z koperkiem kocham, ale jeszcze bardziej uwielbiam kluski śląskie :)
Pyszne kluseczki i wyborne klopsiki <3
Arecki, toż to przepis z repertuaru mojej Babci... dzikie wow !!! ;-)
"Kluski śląskie" z dodatkiem ;) To lubię, hmmm, tzn. lubimy xD