Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka

Kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 77338

A może przypomnimy sobie smaki dzieciństwa? W te czasy przeniosą nas delikatne i smakowite kopytka. Można serwować je jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z ulubioną okrasą np. z cebulką czy bułką tartą, ale także na słodko - z cukrem lub musem owocowym. Najlepsze są jednak na drugi dzień, kiedy możemy przyrumienić je na masełku - serdecznie polecam :)

Składniki

  • 1,5 kg surowych ziemniaków (obranych)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka masła
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu uzyskania miękkości, a następnie je studzimy.

  2. Ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę i wstawiamy na noc do lodówki.

    * Kopytka ze schłodzonych przez noc ziemniaków wychodzą najsmaczniejsze, dlatego warto zabrać się za ich przygotowanie dzień wcześniej.

  3. Ze środka masy ziemniaczanej wybieramy jej część, a w powstały otwór wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijamy jajko, ponownie dodajemy część wybranej masy, doprawiamy do smaku solą i delikatnie zagniatamy ciasto dla odpowiedniego połączenia składników.

    * Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż zrobi się mokre i klejące, co utrudni formowanie kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki, przez co efekt może być niezadowalający smakowo.

  4. Z powstałego ciasta formujemy ruloniki, podsypujemy je delikatnie mąką i wycinamy pod skosem kopytka.

  5. Kopytka wrzucamy na delikatnie osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła. Po wrzuceniu mieszamy wodę, aby kopytka nie przywarły do dna i gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia.

  6. Kopytka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy je na deseczkę, aby odpuściły wodę i odpowiednio stężały.

  7. Kopytka możemy serwować na słono z dodatkiem masełka i bułki tartej lub słodko np. z owocami. Najlepsze są jednak te odsmażane na drugi dzień.

    Kopytka przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku próżniowym. Możemy je również zamrozić.

  8. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń