Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka czyli kluski z ziemniaków, to jedno z prostszych a zarazem smacznych dań obiadowych, które można serwować na wiele sposobów. Takie kluski można podać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do dań głównych np. gulaszu czy też na słodko.
Składniki
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. W ziemniakach robimy dołek, dodajemy jajko, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną a następnie dość szybko dłonią wzagniatamy jednolite ciasto, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne można dosypać więcej mąki. Ciasto dzielimy na cztery części z których formujemy wałki o średnicy około 3 cm i kroimy w ukośne kluski. Tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z nadmiaru wody. Kopytka podajemy z sosem pieczarkowym, gulaszem lub na słodko.