Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zobaczyłem co ci wszyscy ludzie wyprawiają z tym bobem, to po prostu nie mogłem! Zapragnąłem i ja! I jak wyszło? Danie syte i pyszne...Boczku jak zwykle było dużo więcej, ale dwa koty i ja w kuchni musieliśmy popróbować czy aby na pewno nie będzie za słony. Czy może nie za tłusty... No wiecie, różnie bywa. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że tyle co zostało, w zupełności musi wystarczyć. Danie jak najbardziej polecam. Arek Gie
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 103
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2861
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 103
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2861
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy i mielimy. Łączymy z mąkami, zagniatamy jednolite ciasto. Z przygotowanej masy formujemy dwa wałki o średnicy 3-4 cm, lekko spłaszczamy i kroimy skośnie na 2 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Bób gotujemy w osolonym wrzątku około 10-12 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy do zimnej wody. Odcedzamy i obieramy. Na dużej patelni wytapiamy drobno pokrojoną słoninę. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Smażymy do jej zeszklenia. Wrzucamy bób i chwilę smażymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kopytka podajemy polane bobem i skwarkami z boczku.