Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny powrót do korzeni, do smaków z dzieciństwa. Takie proste, a tak bardzo smaczne, przywołujące najwspanialsze chwile
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 189
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4420
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12013
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6828
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5617
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 189
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4420
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12013
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6828
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5617
Składniki
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy skośnie, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko, bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, dodajemy kopytka i lekko podsmażamy. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę i obraną, pokrojoną na plasterki marchew, wyłuskany groszek, zalewamy wodą (100 ml), solimy i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Oprószamy mąką, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Kopytka i kapustę podajemy razem, ciepłe.