Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z dodatkiem świeżego koperku i pieprzu to pyszny dodatek do obiadu, który możemy serwować polane roztopionym masłem lub w towarzystwie rozmaitych sosów oraz gulaszów. Domowe kopytka są najlepsze, ponieważ są niezwykle miękkie i delikatne. Są proste w przygotowaniu, ale te najsmaczniejsze wychodzą z ziemniaków o miękkim i sypkim miąższu oraz dodaniu odpowiedniej ilości mąki. Ich smak zawsze przynosi mi miłe wspomnienia i przypomina cudowną kuchnię mojej Babci.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki. Na środek wbijamy jajko, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto *. * Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze. ** Przy mniej mączystych ziemniakach warto dodać do ciasta 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy lekko stężeją, polewamy je roztopionym masłem, które zapobiegnie ich sklejaniu oraz nada jeszcze lepszego smaku.