Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z koperkiem

Przepis dnia 2021-10-27
Kopytka z koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1056 Ocena: 29739

Dodano:

Odsłon: 6814

Kopytka z dodatkiem świeżego koperku i pieprzu to pyszny dodatek do obiadu, który możemy serwować polane roztopionym masłem lub w towarzystwie rozmaitych sosów oraz gulaszów. Domowe kopytka są najlepsze, ponieważ są niezwykle miękkie i delikatne. Są proste w przygotowaniu, ale te najsmaczniejsze wychodzą z ziemniaków o miękkim i sypkim miąższu oraz dodaniu odpowiedniej ilości mąki. Ich smak zawsze przynosi mi miłe wspomnienia i przypomina cudowną kuchnię mojej Babci.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obranych)
  • około 220 g mąki
  • 1 jajko
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta kurkumy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka z koperkiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.

  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki. Na środek wbijamy jajko, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto *.

    * Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.

    ** Przy mniej mączystych ziemniakach warto dodać do ciasta 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

  3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy lekko stężeją, polewamy je roztopionym masłem, które zapobiegnie ich sklejaniu oraz nada jeszcze lepszego smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń