Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki ryżowe to świetny sposób na wykorzystanie resztek ryżu z poprzedniego obiadu. Danie można też przygotować ze świeżo ugotowanego ziarna. Potrawa jest zdrowa i całkowicie wegańska. Zamiast jajek użyto tu roztłuczonych ziemniaków i odpowiednio ugotowanego ryżu, dzięki czemu kotlety są zwarte i nie rozpadają się w trakcie smażenia. Dodatek świeżych warzyw dostarcza niezbędnych witamin, a także ciekawego, soczystego smaku. Z pewnością nieoczywiste jest tu użycie szpinaku, który dodaje ciekawego smaku.
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65101
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 648
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5809
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 676
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65101
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 648
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5809
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 676
Składniki
Ryż przełóż do garnka i zalej go 3 szklankami wody. Ugotuj go do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Przełóż go do miski i ostudź. Delikatnie rozgnieć.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć je tłuczkiem lub widelcem i dodaj do ryżu.
Do masy ryżowej dodaj posiekany szpinak, startą marchewkę, posiekaną kolendrę i wszystkie przyprawy.
Zagnieć całość na jednolitą masę.
Dłonie lekko naoliw i formuj kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm. Delikatnie je spłaszcz na kształt kotletów.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż kotleciki ryżowe z obu stron na złoty kolor.
Podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu.