Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki ryżowe to świetny sposób na wykorzystanie resztek ryżu z poprzedniego obiadu. Danie można też przygotować ze świeżo ugotowanego ziarna. Potrawa jest zdrowa i całkowicie wegańska. Zamiast jajek użyto tu roztłuczonych ziemniaków i odpowiednio ugotowanego ryżu, dzięki czemu kotlety są zwarte i nie rozpadają się w trakcie smażenia. Dodatek świeżych warzyw dostarcza niezbędnych witamin, a także ciekawego, soczystego smaku. Z pewnością nieoczywiste jest tu użycie szpinaku, który dodaje ciekawego smaku.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1599
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 347
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1599
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 347
Składniki
Ryż przełóż do garnka i zalej go 3 szklankami wody. Ugotuj go do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Przełóż go do miski i ostudź. Delikatnie rozgnieć.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć je tłuczkiem lub widelcem i dodaj do ryżu.
Do masy ryżowej dodaj posiekany szpinak, startą marchewkę, posiekaną kolendrę i wszystkie przyprawy.
Zagnieć całość na jednolitą masę.
Dłonie lekko naoliw i formuj kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm. Delikatnie je spłaszcz na kształt kotletów.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż kotleciki ryżowe z obu stron na złoty kolor.
Podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu.