Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewkowe, idealne na piątek. Podaj z ziemniaczkami, surówką lub czym tylko sobie zażyczysz.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2207
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4723
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 62
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2207
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4723
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 62
Składniki
Ugotuj ryż w osolonej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, wrzuć cebulkę z drobno posiekaną marchewką.
Smaż, aż marchew będzie miękka. Pilnuj, żeby cebula się nie spiekła za bardzo. Zdejmij z palnika, odstaw do wystygnięcia.
Do miski wsyp ryż, marchew z cebulką, bułkę tartą, drobno posiekany ser i koper, sól, słodką paprykę oraz wbij surowe jajko. Całość dokładnie zagnieć. Uformuj podłużne okrągłe kotlety - wyszło 10 średnich sztuk.
Ulepione kotleciki obtocz w bułce tartej i wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Smaż z obu stron na złoty kolor. Polecam wyłożyć nasze smakołyki na papier ręcznikowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak gotowe kotleciki świetnie współgrają z młodymi ziemniakami. Smacznego! Życzy M-Mama