Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruche mięso duszone lub pieczone z ziarenkami zielonego pieprzu. Potrawę można przygotować w piekarniku. Obsmażone kotleciki schabowe wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera. Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu - nic z nich nie zostanie :) , a nie oto przecież chodzi, powinny być w całości :) Ziarenka, razem z kotlecikami dodajemy po zblendowaniu sosu i dalej postępujemy jak w przepisie. Jak zrobić domowe kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem - sprawdzony przepis krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go oczywiście :) Ślicznie pozdrawiam! Kasia
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34604
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 99
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34604
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 99
Składniki
Na suchej patelni rumienimy mąkę - przekładamy do miseczki.
Pokrojone, lekko rozbite kotleciki oprószamy odrobiną soli oraz pieprzu - smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste (partiami). Odkładamy na chwilę do innego naczynia, trzymamy w cieple.
Na tej samej patelni podduszamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek, dodajemy paprykę, musztardę, cukier, zielony pieprz, gałkę muszkatołową, ulubione zioła, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając wlewamy gorący wywar mięsny (zeskrobujemy z dna patelni przywarłe podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając. W tam momencie można zblendować sos, aby był gładki i aksamitny. Pamiętajcie jednak o tym, aby ziarenka zielonego pieprzu dodać do sosu po zblendowaniu, nie wcześniej, bo oczywiście nic z nich nie zostanie :)
Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Można doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej śmietany i gotowe.
Smacznego :)