Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki szuszu czyli kotleciki drobiowe z piersi kurczaka smażone w cieście. Delikatne i soczyste.
Królowa grilla :)
Odsłon: 40
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 36
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 27
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 209
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 187
Królowa grilla :)
Odsłon: 40
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 36
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 27
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 209
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 187
Składniki
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie nożem rozkroiłam ją na kilka kotlecików/sznycli. Każdy z tych kotlecików lekko rozbiłam tłuczkiem do mięsa, pozostawiając grubość 0,5-1cm. Do miseczki wrzuciłam żółtko. Dodałam jogurt/śmietanę, 2 łyżki oleju, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc jednolite ciasto. Do tak przygotowanego ciasta wkładałam kawałki kurczaka i dokładnie je w tym cieście obtaczałam, a następnie wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotleciki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, lub jako przekąskę, serwując je np. z sosem czosnkowym.