Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki szuszu czyli kotleciki drobiowe z piersi kurczaka smażone w cieście. Delikatne i soczyste.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 87
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1460
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2853
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 87
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1460
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2853
Składniki
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie nożem rozkroiłam ją na kilka kotlecików/sznycli. Każdy z tych kotlecików lekko rozbiłam tłuczkiem do mięsa, pozostawiając grubość 0,5-1cm. Do miseczki wrzuciłam żółtko. Dodałam jogurt/śmietanę, 2 łyżki oleju, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc jednolite ciasto. Do tak przygotowanego ciasta wkładałam kawałki kurczaka i dokładnie je w tym cieście obtaczałam, a następnie wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotleciki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, lub jako przekąskę, serwując je np. z sosem czosnkowym.