Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki.

Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1422 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 8479

Wieprzowe kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie buraczków:

    Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez duże oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.

  2. Wykonanie dania:

    Mięso z łopatki mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.

  3. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Nakładamy na talerz, dodajemy kotlety i duszone buraczki. Jak kto lubi może polać tłuszczem ziemniaki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń