Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26142
Dodano: 15.09.2019
Odsłon: 8823
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wykonanie buraczków:
Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez duże oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.
Wykonanie dania:
Mięso z łopatki mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Nakładamy na talerz, dodajemy kotlety i duszone buraczki. Jak kto lubi może polać tłuszczem ziemniaki.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

catha 17 września 2019Zgłoś do usunięcia
Zestaw mojego dzieciństwa:)8 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 15 września 2019Zgłoś do usunięcia
Bardzo smacznie!8 Kto głosował? | Odpowiedz

ElMar 15 września 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszny obiadek:)8 Kto głosował? | Odpowiedz