Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowe kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 64
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4802
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 64
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4802
Składniki
Wykonanie buraczków: Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez duże oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.
Wykonanie dania: Mięso z łopatki mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Nakładamy na talerz, dodajemy kotlety i duszone buraczki. Jak kto lubi może polać tłuszczem ziemniaki. Smacznego!!!