Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejszy na świecie kotlet schabowy. Mój przepis różni się tym, że przemycam do niego trochę zdrowia. Dodaję kurkumy, otrębów, ostropestu...
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3925
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34227
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1675
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113660
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3925
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34227
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1675
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113660
Składniki
Z mięsa z którego będę robić schabowe usuwam wszystkie kawałki które mi nie odpowiadają. (Zbyt mało schabu w schabie :D ) Kawałki te zamrażam i gdy nazbiera się odpowiednia ilość mielę na mięso mielone. Łączę wtedy schab, karkówkę, łopatkę itp.
Mięso kroję na plastry i rozbijam na kotlety (lubię cienkie). W misce rozbijam jajko, dodaję odrobinę mleka, sól, pieprz, paprykę słodką ewentualnie kurkumę i moczę w tym rozbite kotlety.
W międzyczasie przygotowuję panierkę , zazwyczaj jest to bułka tarta wymieszana z otrębami ew. odrobina ostropestu czy siemienia lnianego.
Mięso prosto z namoczenia obtaczam z obu stron w panierce i smażę na złoty kolor.
Zazwyczaj schabowy jest z ziemniakami. Do gotowania ziemniaków daję kawałak marchewki, zachowują one wtedy swoje walory zdrowotne, np. witaminę C.
Rozbijając mięso nigdy nie zawijam go w folię. Ubijając kotleta przez folię "nadziewamy" go drobinami plastyku który następnie zjadamy...