Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejszy na świecie kotlet schabowy. Mój przepis różni się tym, że przemycam do niego trochę zdrowia. Dodaję kurkumy, otrębów, ostropestu...
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 352802
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1340
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 352802
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1340
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Składniki
Z mięsa z którego będę robić schabowe usuwam wszystkie kawałki które mi nie odpowiadają. (Zbyt mało schabu w schabie :D ) Kawałki te zamrażam i gdy nazbiera się odpowiednia ilość mielę na mięso mielone. Łączę wtedy schab, karkówkę, łopatkę itp.
Mięso kroję na plastry i rozbijam na kotlety (lubię cienkie). W misce rozbijam jajko, dodaję odrobinę mleka, sól, pieprz, paprykę słodką ewentualnie kurkumę i moczę w tym rozbite kotlety.
W międzyczasie przygotowuję panierkę , zazwyczaj jest to bułka tarta wymieszana z otrębami ew. odrobina ostropestu czy siemienia lnianego.
Mięso prosto z namoczenia obtaczam z obu stron w panierce i smażę na złoty kolor.
Zazwyczaj schabowy jest z ziemniakami. Do gotowania ziemniaków daję kawałak marchewki, zachowują one wtedy swoje walory zdrowotne, np. witaminę C.
Rozbijając mięso nigdy nie zawijam go w folię. Ubijając kotleta przez folię "nadziewamy" go drobinami plastyku który następnie zjadamy...