Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy a kapustą i ziemniakami.

Kotlet schabowy a kapustą i ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 776

Schabowy kotlet podany z zasmażaną białą kapustą i ziemniakami.

Składniki

  • plastry schabu 2 szt.
  • ziemniaki 5 szt.
  • jajka kurze do panierowania 2 szt.
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Składniki na kapustę zasmażaną:
  • kapusta biała 60 dag
  • pieczarki 2 szt.
  • suszona włoszczyzna 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • liść laurowy 1 szt.
  • sok z kiszonej kapusty pół szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kminek do smaku
  • Cukier
  • pasta rosołowa 1 łyżeczka
1-2 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie kapusty:

    Poszatkowaną kapustę z pieczarkami zalewamy niewielką ilością wody (3/4 szklanki), następnie dusimy na małym ogniu. Dodajemy liść laurowy, pastę rosołową, kminek, sól, pieprz do smaku. Dusimy do miękkości, wyjmujemy liść laurowy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, dolewamy 0,5 szklanki wody, w której gotowała się kapusta, mieszamy energicznie rózgą, aby powstała zasmażka o gładkiej konsystencji, przekładamy do kapusty, dokładnie mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty i cukrem.

  2. Wykonanie dania:

    Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym. Doprawione solą i pieprzem plastry schabu smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki.

  3. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i podsmażaną kapustą.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń