Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie serdecznie, co powiecie na kotlet nie z wieprzowiny czy kurczaka lecz z piersi swojskiej gęsi ? Powiem wam że zawsze z piersi gęsi robię mielone z dodatkiem innych mięs lub z samej piersi gęsi czy kaczki. Gdy robię mielone to wtedy mielę razem ze skórą i wtedy nie muszę dodawać podgardla czy słoninki ponieważ gęsi czy kaczki są same w sobie tłustawe. Taki obiadek to niebo w gębie tym bardziej że gdy swojskie to wiem co jem.
Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skó...
Odsłon: 1661
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 315
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1550
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 355
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2301
Delikatna młoda kapusta zasmażana na maśle z dodatkiem koperku. Odpowiednia...
Odsłon: 178
Są różne warianty przyrządzenia młodej kapusty zasmażanej. Jedni robią tradyc...
Odsłon: 283
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 315
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1550
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 355
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2301
Delikatna młoda kapusta zasmażana na maśle z dodatkiem koperku. Odpowiednia...
Odsłon: 178
Są różne warianty przyrządzenia młodej kapusty zasmażanej. Jedni robią tradyc...
Odsłon: 283
Składniki
Przygotować piersi z gęsi, podzielić je na porcje do zrobienia kotletów. Jak już mamy przygotowane kawałki mięsa ( kroić wzdłuż piersi jednej piersi wyszło mi 7 kawałków na kotlety ). Przygotowane plastry mięsa każdy osobno włożyć do woreczka i ubić tłuczkiem do kotletów ( włożone mięso do woreczka nie spowoduje rozpryskiwania się mięsa ). przygotowane ułożyć na talerzu.
Gdy już utłuczone wszystkie plastry mięsa na kotlety , wtedy przygotować jajka wbić je całe do salaterki dodać płaską łyżeczkę soli i za pomocą widelca rozbełtać na jednolitą masę. Przygotować również bułkę tartą. Jak już mamy wszystko przygotowane wtedy każdy kotlet zamoczyć w jajku następnie w bułce tartej i znowu w jajku.
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni można trochę więcej, lekko go rozgrzać zmniejszyć gaz, ułożyć przygotowane kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. A smażyć dlatego na wolnym ogniu ponieważ wtedy mięso nie będzie twarde a dobrze upieczone. Nie dolewać oleju w trakcie smażenia się kotletów.
Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli. Wiadomo że te kotlety nie będą tak piękne jak z piersi kurczaka bo jednak jakby nie było mięso gęsi jest czerwone lecz nie ma co się zrażać smak po prostu petarda.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak worcester
Dania główne
Kociołek myśliwski
Dania główne
Curry z klopsami i bakłażanem
Dania główne
Kopytka z warzywami w sosie serowym
Kurczak worcester
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 47
Kociołek myśliwski
Kociołek myśliwski to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, inspirowane...
Odsłon: 1562