Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie serdecznie, co powiecie na kotlet nie z wieprzowiny czy kurczaka lecz z piersi swojskiej gęsi ? Powiem wam że zawsze z piersi gęsi robię mielone z dodatkiem innych mięs lub z samej piersi gęsi czy kaczki. Gdy robię mielone to wtedy mielę razem ze skórą i wtedy nie muszę dodawać podgardla czy słoninki ponieważ gęsi czy kaczki są same w sobie tłustawe. Taki obiadek to niebo w gębie tym bardziej że gdy swojskie to wiem co jem.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 97
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 97
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Przygotować piersi z gęsi, podzielić je na porcje do zrobienia kotletów. Jak już mamy przygotowane kawałki mięsa ( kroić wzdłuż piersi jednej piersi wyszło mi 7 kawałków na kotlety ). Przygotowane plastry mięsa każdy osobno włożyć do woreczka i ubić tłuczkiem do kotletów ( włożone mięso do woreczka nie spowoduje rozpryskiwania się mięsa ). przygotowane ułożyć na talerzu.
Gdy już utłuczone wszystkie plastry mięsa na kotlety , wtedy przygotować jajka wbić je całe do salaterki dodać płaską łyżeczkę soli i za pomocą widelca rozbełtać na jednolitą masę. Przygotować również bułkę tartą. Jak już mamy wszystko przygotowane wtedy każdy kotlet zamoczyć w jajku następnie w bułce tartej i znowu w jajku.
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni można trochę więcej, lekko go rozgrzać zmniejszyć gaz, ułożyć przygotowane kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. A smażyć dlatego na wolnym ogniu ponieważ wtedy mięso nie będzie twarde a dobrze upieczone. Nie dolewać oleju w trakcie smażenia się kotletów.
Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli. Wiadomo że te kotlety nie będą tak piękne jak z piersi kurczaka bo jednak jakby nie było mięso gęsi jest czerwone lecz nie ma co się zrażać smak po prostu petarda.