Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety belwederskie mają naprawdę bogaty smak dzięki dodatkowi musztardy, keczupu oraz sosu beszamelowego. Jakby tego było mało, zostały dość obficie posypane żółtym serem! Przypadną do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni, także tym najmłodszym, których podniebienie przecież bywa bardzo wybredne.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4966
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4966
Składniki
Mięso umyj i osusz. Pokrój je na cienkie kotlety i rozbij je tłuczkiem. Posól i popieprz do smaku z obu stron.
Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie ją wymieszaj, podsmażając zasmażkę do momentu uzyskania aromatycznego zapachu. Wlej zimne mleko i dodaj przyprawy. Cały czas energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia. Zdejmij z ognia.
Przygotuj kotlety. Blachę żaroodporną posmaruj oliwą. Ułóż na niej kotlety. Posmaruj je cienką warstwą sosu beszamelowego. Następnie nałóż i rozsmaruj po łyżeczce musztardy. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsyp na kotletach.
Na wierzchu nałóż po kleksie keczupu. Kotlety belwederskie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do zrumienienia. Podawaj na ciepło, z ulubioną surówką i dodatkiem skrobiowym.