Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety drobiowe w cieście

Kotlety drobiowe w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 177

Dodano:

Odsłon: 3190

Dzisiaj na obiad całkowity eksperyment, jedynie kurczowo trzymam się tutaj przepisu na ciasto, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Ciasto jest idealnej konsystencji, nie przypala się i nie odłazi z mięsa. A dodatki dzisiaj dobrałam zupełnie przypadkowo. Udanie się udało i zasmakowało wszystkim.

Składniki

  • 70-80 dag piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 twardsze gruszki
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołówej
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy. Filety kroimy w kostkę, o odpowiadającej Wam wielkości. Solimy i dodajmy pieprz.

  2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w drobną kosteczkę. Gruszki również myjemy i obieramy. Kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Dobrze gdy będą troszkę twardsze, bo nie rozlecą się podczas smażenia.

  3. Ciasto przyrządzamy w większym garnku lub misce z podanych składników. Dokładnie ze sobą łączymy. Ja użyłam blendera i wszystko razem zmiksowałam :). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie gdyby okazało się zbyt gęste dodać odrobinę mleka.

  4. Pokrojone mięso, paprykę i gruszkę dodajemy do zrobionego ciasta i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni. Ja porcje nakładałam chochelką, niepełna chochelka. Smażymy do uzyskania złotego koloru i odstawiamy na ręcznik papierowy.

    Z Podanych składników udało mi się zrobić 20 kotletów, więc wszyscy byli zadowoleni. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami. Ale przed chwilą odkryłam, że są również bardzo smaczne na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń