Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie, pełne domowego uroku i tradycyjnego smaku, jest doskonałą propozycją zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i na wyjątkową kolację z bliskimi. Doskonale komponuje się z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi, tworząc pełnowartościowy i sycący posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Sposób przygotowania: Kotlety drobiowe: 1. Mięso drobiowe kroimy bardzo drobno, a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. W dużej misce łączymy mięso, starty ser, jajko, mąkę, sól, paprykę i wyrabiamy masę mięsną. 3. Formujemy z masy kulki, które następnie spłaszczamy, panierujemy w bułce tartej. 4. Rozgrzewamy olej na dużej patelni i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Gdy są gotowe, wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos pieczarkowy: 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę i czosnek, i smażymy aż zaczną się rumienić. 2. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. W miseczce rozrabiamy mąkę z musztardą i odrobiną śmietany, tworząc gładką pastę. Następnie dolewamy pozostałą śmietanę i mieszamy, aby uzyskać konsystencję sosu. 4. Wlewamy sos na patelnię z pieczarkami, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Podanie: Podajemy kotlety z sosem pieczarkowym, można je udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Idealnie pasują do nich kopytka, które świetnie wchłaniają aromatyczny sos. Gotowe danie jest nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo apetyczne. Smacznego!