Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety Jędrusie to mielone z dwóch rodzajów mięs zapiekane pod pierzynką z pieczarek, cebuli i żółtego sera. Żaden łasuch nie oprze się temu daniu! Jest niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo sycące i przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Świetnie smakują także następnego dnia, po odgrzaniu.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10601
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10601
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Składniki
Przygotuj kotlety. W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso wołowe i wieprzowe. Dodaj do mięsa surowe jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Uformuj z mięsa okrągłe kotlety. Usmaż je na złoto i odłóż na bok.
Przygotuj dodatki. Cebule obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokrój w paseczki. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki i smaż do odparowania wody i zezłocenia. Dopraw solą i pieprzem.
Złóż danie. Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kotleciku rozłóż podsmażone pieczarki z cebulą. Całość posyp równomiernie startym serem. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Kotlety Jędrusie piecz przez 15-20 minut do roztopienia i przyrumienienia sera. Podawaj na ciepło, posypane siekanym szczypiorkiem.