Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawny galicyjski przepis na soczyste kotlety mielone z kurczaka i sera żółtego. Kotlety lwowskie znane są od Krakowa do Przemyśla, to tereny wschodniej Galicji. I chociaż kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji, to i nasze, bo przecież nasze tereny do niej należały. Dodatek odrobiny masła sprawia że kotlety są wilgotne i soczyste w środku. Ser wiąże i nadaje oryginalny smak, u mnie jest to cheddar. Koniecznie wypróbujcie.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2232
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18009
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2009
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2232
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18009
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2009
Składniki
Bułkę połamać i namoczyć w bulionie. Potem odcisnąć. Mięso doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, szalotkę na średnich oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę, masło i dobrze wymieszać. Formować podłużne kotlety, ręce moczyć w wodzie, żeby się nie kleiły. Panierować w bułce tartej, smażyć na klarowanym maśle, lub oleju na złoto brązowy kolor.