Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawny galicyjski przepis na soczyste kotlety mielone z kurczaka i sera żółtego. Kotlety lwowskie znane są od Krakowa do Przemyśla, to tereny wschodniej Galicji. I chociaż kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji, to i nasze, bo przecież nasze tereny do niej należały. Dodatek odrobiny masła sprawia że kotlety są wilgotne i soczyste w środku. Ser wiąże i nadaje oryginalny smak, u mnie jest to cheddar. Koniecznie wypróbujcie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Bułkę połamać i namoczyć w bulionie. Potem odcisnąć. Mięso doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, szalotkę na średnich oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę, masło i dobrze wymieszać. Formować podłużne kotlety, ręce moczyć w wodzie, żeby się nie kleiły. Panierować w bułce tartej, smażyć na klarowanym maśle, lub oleju na złoto brązowy kolor.