Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawny galicyjski przepis na soczyste kotlety mielone z kurczaka i sera żółtego. Kotlety lwowskie znane są od Krakowa do Przemyśla, to tereny wschodniej Galicji. I chociaż kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji, to i nasze, bo przecież nasze tereny do niej należały. Dodatek odrobiny masła sprawia że kotlety są wilgotne i soczyste w środku. Ser wiąże i nadaje oryginalny smak, u mnie jest to cheddar. Koniecznie wypróbujcie.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2653
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 501
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 98
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2653
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 501
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 98
Składniki
Bułkę połamać i namoczyć w bulionie. Potem odcisnąć. Mięso doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, szalotkę na średnich oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę, masło i dobrze wymieszać. Formować podłużne kotlety, ręce moczyć w wodzie, żeby się nie kleiły. Panierować w bułce tartej, smażyć na klarowanym maśle, lub oleju na złoto brązowy kolor.