Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mariańskie to wariant klasycznych kotletów mielonych. Na etapie przygotowania niewiele różnią się od tych z patelni. Nie smaży się ich jednak, lecz zapieka w piekarniku, dzięki czemu są bardzo soczyste, aromatyczne i nieco mniej kaloryczne niż te przyrządzone na oleju. A jeśli nie zależy ci na „odchudzeniu” tego dania, zapiecz je pod pierzynką z żółtego sera!
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7344
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 133
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 82
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 73
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7344
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 133
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 82
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 73
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 156
Składniki
Zmiel łopatkę w maszynce do mięsa (przez sitko o średnich oczkach). Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kajzerkę namocz przez kilka minut w mleku i odciśnij z jego nadmiaru.
Połącz w misce mięso, cebulę, czosnek i kajzerkę. Dodaj koncentrat pomidorowy i bazylię. Wyrób ręcznie wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Natłuść naczynie żaroodporne. Podziel masę mięsną na 4-5 części i uformuj z nich okrągłe kotlety. Ułóż w pewnej odległości od siebie w naczyniu żaroodpornym.
W osobnym naczyniu połącz rozkłócone jajko ze śmietaną. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z masą jajeczną. Nałóż porcję masy na każdy z kotletów.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut. Upieczone kotlety mariańskie podawaj posypane świeżymi ziołami.