Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mariańskie to wariant klasycznych kotletów mielonych. Na etapie przygotowania niewiele różnią się od tych z patelni. Nie smaży się ich jednak, lecz zapieka w piekarniku, dzięki czemu są bardzo soczyste, aromatyczne i nieco mniej kaloryczne niż te przyrządzone na oleju. A jeśli nie zależy ci na „odchudzeniu” tego dania, zapiecz je pod pierzynką z żółtego sera!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5294
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2451
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5294
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2451
Składniki
Zmiel łopatkę w maszynce do mięsa (przez sitko o średnich oczkach). Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kajzerkę namocz przez kilka minut w mleku i odciśnij z jego nadmiaru.
Połącz w misce mięso, cebulę, czosnek i kajzerkę. Dodaj koncentrat pomidorowy i bazylię. Wyrób ręcznie wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Natłuść naczynie żaroodporne. Podziel masę mięsną na 4-5 części i uformuj z nich okrągłe kotlety. Ułóż w pewnej odległości od siebie w naczyniu żaroodpornym.
W osobnym naczyniu połącz rozkłócone jajko ze śmietaną. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z masą jajeczną. Nałóż porcję masy na każdy z kotletów.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut. Upieczone kotlety mariańskie podawaj posypane świeżymi ziołami.