Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mięsno-jaglane

Kotlety mięsno-jaglane

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 3341

Mielone kotlety z dodatkiem kaszy są niezwykle miękkie i delikatne. Smakują same lub z dodatkiem ziemniaków i surówki, ale ja podałam je z sosem pomidorowym i makaronem pełnoziarnistym. Pycha!

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3/4 suchej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i ulubione zioła do smaku (u mnie po 1 płaskiej łyżeczce)
  • olej do smażenia cebuli
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety mięsno-jaglane

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem i gotować w 1,5 szklanki wody przez 15 minut (nie mieszać w trakcie gotowania). Odstawić do ostygnięcia. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać curry. Mięso wymieszać z resztą składników, dodać ostygniętą cebulę i kaszę jaglaną. Wymieszać ręką bardzo dokładnie przez kilka minut. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Formować średniej wielkości kotlety (aby były równiejsze można moczyć ręce w wodzie) układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180°C, do lekkiego zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń