Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety siekierkowskie to prawdziwa gratka dla miłośników wszystkich dań zbójeckich, z dużą ilością sera i pomidorów. Dodatek keczupu sprawi, że danie stanie się ukochanym wszystkich dzieci. Jeśli więc szukasz pomysłu na obiad, który podpasuje wszystkim i z powodzeniem będzie często gościć na twoim stole, to te kotlety są idealne.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 285
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21603
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 285
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21603
Składniki
Piersi umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Każdą pierś przekrój na dwa cieńsze kotlety. Posyp je solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kotlety z każdej strony przez 3-4 minuty. Nie muszą być w środku ugotowane, bo dojdą w piekarniku. Odłóż je na papierowe ręczniki na kilka minut, by oddały nadmiar tłuszczu.
Piersi rozłóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Zdejmij z nich skórkę i pokrój w cienkie plastry. Odciśnij je w dłoniach, by usunąć nadmiar wody. Rozłóż je równomiernie na mięsie.
Na każdym kotlecie rozsmaruj następnie niewielką ilość keczupu.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch kotletów.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz kotlety siekierkowskie przez 20-25 minut, do roztopienia sera.
Po wyjęciu udekoruj danie świeżym koperkiem. Podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.