Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety siekierkowskie to prawdziwa gratka dla miłośników wszystkich dań zbójeckich, z dużą ilością sera i pomidorów. Dodatek keczupu sprawi, że danie stanie się ukochanym wszystkich dzieci. Jeśli więc szukasz pomysłu na obiad, który podpasuje wszystkim i z powodzeniem będzie często gościć na twoim stole, to te kotlety są idealne.
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 33
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 32
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 32
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 218
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 33
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 32
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 32
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 218
Składniki
Piersi umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Każdą pierś przekrój na dwa cieńsze kotlety. Posyp je solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kotlety z każdej strony przez 3-4 minuty. Nie muszą być w środku ugotowane, bo dojdą w piekarniku. Odłóż je na papierowe ręczniki na kilka minut, by oddały nadmiar tłuszczu.
Piersi rozłóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Zdejmij z nich skórkę i pokrój w cienkie plastry. Odciśnij je w dłoniach, by usunąć nadmiar wody. Rozłóż je równomiernie na mięsie.
Na każdym kotlecie rozsmaruj następnie niewielką ilość keczupu.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch kotletów.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz kotlety siekierkowskie przez 20-25 minut, do roztopienia sera.
Po wyjęciu udekoruj danie świeżym koperkiem. Podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.