Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety tunezyjskie, czyli kofty, to danie, na które nie ma jednego przepisu. W każdym – oprócz aromatycznych przypraw – pojawia się cebula i natka pietruszki. W niektórych wariantach towarzyszą im wyłącznie wegetariańskie składniki (najczęściej ziemniaki), w innych – mięso.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Od pietruszki oddziel twarde łodyżki (odłóż kilka gałązek do dekoracji). Zblenduj warzywa na jednolitą masę.
Połącz w misce mięso mielone i purée z warzyw. Dodaj jajka, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Dodaj także wszystkie przyprawy (ziele angielskie – rozgniecione w moździerzu) oprócz pieprzu i soli.
Dokładnie wymieszaj dłonią wszystkie składniki. Na koniec dopraw masę solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej dość duże kule. Obtocz je w mące i obsmaż na oliwie – tak, by zarumieniły się po każdej ze stron.
Zblenduj pomidory, obraną cebulę przeznaczone na sos. Na oleju podsmaż na patelni posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Po chwili dodaj pomidory z cebulą i wszystkie przyprawy. Duś przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Na koniec podgrzej w sosie gotowe kofty. Podawaj oprószone natką pietruszki.