Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z białej kapusty

Kotlety z białej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659

Dodano:

Odsłon: 2574

Czasami mamy już dość mięsa, chcemy zjeść coś lekkiego, ale i sycącego zarazem. Kapuściane kotlety sprawdzają się doskonale. Zwłaszcza o tej porze roku.

Składniki

  • biała kapusta 1/2 szt
  • sól, pieprz czarny mielony
  • tabasco 10 kropli
  • jajko 1 szt
  • cukier 1 łyżka
  • ziarna sezamu + bułka tarta (proporcja 1:1), np. 4 łyżki sezamu:4 łyżki bułki tartej
  • olej czosnkowy do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z białej kapusty

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i soli (1 łyżeczka). Do gotującej wody wkładamy kapustę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5-7 minut. Wykładamy na durszlak, studzimy. Z wystudzonej kapusty wycinamy głąb. Przy pomocy ostrego noża, kroimy kapustę na kawałki, takiej wielkości, jakiej chcemy mieć kotlety.

    Jajko wbijamy na głęboki talerz, dodajemy sól, pieprz, tabasco, roztrzepujemy (używając widelca).
    W drugim głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą i ziarna sezamu.
    Przygotowane kotlety z kapusty panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej, znowu w jajku i jeszcze raz w bułce tartej z sezamem... czyli tzw. podwójna panierka.
    Opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem (u mnie z czosnkowym).

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń