Kotlety z cukinii i ziemniaków łączą w sobie dwa ulubione w sezonie letnim warzywa Polaków. Danie wychodzi soczyste, sycące i świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Do kotletów idealnie pasuje sos śmietanowy lub czosnkowy. Smacznego!
Kotlety z cukinii i ziemniaków
Składniki
- 2 średniej lub dużej wielkości cukinie zielone,
- 500 g ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 marchew,
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 g bułki tartej,
- świeża natka pietruszki,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina tłuszczu do smażenia.
Składniki
- 2 średniej lub dużej wielkości cukinie zielone,
- 500 g ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 marchew,
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 g bułki tartej,
- świeża natka pietruszki,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina tłuszczu do smażenia.

Etapy przygotowania
Przygotuj warzywa do kotletów. Najpierw obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o średniej wielkości oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Marchewkę obierz i przygotuj w taki sam sposób. Umieść wraz z ziemniakami w jednej misce.
Do tego dołóż jeszcze umytą, osuszoną i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Możesz też użyć do tego maszynki do siekania warzyw. Posól całość solidną płaską łyżką soli i odstaw na kilka minut.
Cebulę obierz, umyj i posiekaj drobno. Obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Razem z cebulą podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu.
Umyj por i pokrój białą oraz jasnozieloną część. Posiekaj drobno i dodaj do cebuli wraz z czosnkiem. Wymieszaj i zostaw na patelni przez kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.
Wcześniej przygotowane warzywa odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj też zawartość patelni. Dopraw posiekaną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, bazylią. Dodaj dwa jajka, mąkę ziemniaczaną oraz połowę ilości podanej w składzie bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.
Do głębokiej miski wsyp pozostałą bułkę tartą. Formuj z warzyw kotlety, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem po kilka minut z każdej strony, na średniej mocy palnika, aż warzywa się zarumienią i nie będą surowe.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 345
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 345



Składniki
- 2 średniej lub dużej wielkości cukinie zielone,
- 500 g ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 marchew,
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 g bułki tartej,
- świeża natka pietruszki,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina tłuszczu do smażenia.
Przygotuj warzywa do kotletów. Najpierw obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o średniej wielkości oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Marchewkę obierz i przygotuj w taki sam sposób. Umieść wraz z ziemniakami w jednej misce.
Do tego dołóż jeszcze umytą, osuszoną i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Możesz też użyć do tego maszynki do siekania warzyw. Posól całość solidną płaską łyżką soli i odstaw na kilka minut.
Cebulę obierz, umyj i posiekaj drobno. Obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Razem z cebulą podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu.
Umyj por i pokrój białą oraz jasnozieloną część. Posiekaj drobno i dodaj do cebuli wraz z czosnkiem. Wymieszaj i zostaw na patelni przez kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.
Wcześniej przygotowane warzywa odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj też zawartość patelni. Dopraw posiekaną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, bazylią. Dodaj dwa jajka, mąkę ziemniaczaną oraz połowę ilości podanej w składzie bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.
Do głębokiej miski wsyp pozostałą bułkę tartą. Formuj z warzyw kotlety, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem po kilka minut z każdej strony, na średniej mocy palnika, aż warzywa się zarumienią i nie będą surowe.
Pyszotka:)
Pyszności, kuszą jak smakiem tak i wyglądem.;)
Pyszne, bardzo je lubię.