Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z cukinii i ziemniaków łączą w sobie dwa ulubione w sezonie letnim warzywa Polaków. Danie wychodzi soczyste, sycące i świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Do kotletów idealnie pasuje sos śmietanowy lub czosnkowy. Smacznego!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8626
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8626
Składniki
Przygotuj warzywa do kotletów. Najpierw obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o średniej wielkości oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Marchewkę obierz i przygotuj w taki sam sposób. Umieść wraz z ziemniakami w jednej misce.
Do tego dołóż jeszcze umytą, osuszoną i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Możesz też użyć do tego maszynki do siekania warzyw. Posól całość solidną płaską łyżką soli i odstaw na kilka minut.
Cebulę obierz, umyj i posiekaj drobno. Obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Razem z cebulą podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu.
Umyj por i pokrój białą oraz jasnozieloną część. Posiekaj drobno i dodaj do cebuli wraz z czosnkiem. Wymieszaj i zostaw na patelni przez kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.
Wcześniej przygotowane warzywa odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj też zawartość patelni. Dopraw posiekaną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, bazylią. Dodaj dwa jajka, mąkę ziemniaczaną oraz połowę ilości podanej w składzie bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.
Do głębokiej miski wsyp pozostałą bułkę tartą. Formuj z warzyw kotlety, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem po kilka minut z każdej strony, na średniej mocy palnika, aż warzywa się zarumienią i nie będą surowe.