Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten przepis udowadnia, jakie pyszne może być to danie, pełne aromatów i orientalnych smaków. Prawdziwą robotę robi tu kolendra, która nadaje dość charakterystycznego posmaku nasuwającego na myśl kuchnię indyjską. Kotleciki rozpływają się w ustach, a dodatek pistacji i daktyli podkręca ich smak jeszcze bardziej. Spróbuj!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 821
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5757
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9568
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 271
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 821
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5757
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9568
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 271
Składniki
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsyp groszek i drobno posiekane imbir oraz papryczkę chili. Dopraw do smaku solą, kuminem, kurkumą i kolendrą. Wymieszaj wszystko. Dodaj wodę i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj do momentu wchłonięcia całej wody przez groszek.
Do groszku dodaj pistacje i drobno posiekane daktyle. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź groszek. Przenieś całość do michy robota kuchennego i zblenduj wszystko na jednolitą masę.
Do masy groszkowej dodaj posiekane liście kolendry, mąkę i sok z limonki. Całość wymieszaj rękoma do uzyskania jednolitej i zwartej konsystencji. Z masy formuj płaskie kotleciki o średnicy 3-4 cm. Odkładaj je na talerz. Na czystej patelni rozgrzej oliwę z oliwek w ilości całkowicie pokrywającej dno. Na gorący tłuszcz kładź kotlety z groszku i smaż przez 4-5 minut z każdej strony, do ładnego zbrązowienia.
Gotowe kotlety odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej sałatki.