Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wege kotlety z kalafiora. Miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą, podpieczoną skórką. Wyrazistego aromatu dodaje długo dojrzewający ser. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym - smakowały rewelacyjnie!
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 412
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1063
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
Odsłon: 224
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 412
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1063
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
Odsłon: 224
Składniki
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujmy do miękkości. Odcedzamy, zgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Masę z kalafiora przekładamy na gęste sito i delikatnie dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kalafior przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, drobno starty ser, sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałkę, chilli, bułkę tartą i kaszę mannę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby kasza i bułka napęczniały. Z powstałej masy odrywamy porcje ciasta i formujemy w kotlety. Smażymy z obu stron do mocnego zarumienienia. Kotlety są dość miękkie, ale bez problemu można je obrócić. Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy solo, z sosem lub jako dodatek do mięs lub ryb.