Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wege kotlety z kalafiora. Miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą, podpieczoną skórką. Wyrazistego aromatu dodaje długo dojrzewający ser. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym - smakowały rewelacyjnie!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4431
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12035
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4431
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12035
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Składniki
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujmy do miękkości. Odcedzamy, zgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Masę z kalafiora przekładamy na gęste sito i delikatnie dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kalafior przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, drobno starty ser, sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałkę, chilli, bułkę tartą i kaszę mannę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby kasza i bułka napęczniały. Z powstałej masy odrywamy porcje ciasta i formujemy w kotlety. Smażymy z obu stron do mocnego zarumienienia. Kotlety są dość miękkie, ale bez problemu można je obrócić. Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy solo, z sosem lub jako dodatek do mięs lub ryb.