Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywne kotleciki, pieczone w piekarniku. Świetny dodatek do mięsa czy sosu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414784
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2401
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414784
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2401
Składniki
Kapustę gotujemy ok 20 minut. Po ostudzeniu wybieramy liście laurowe, ziele i przyprawy (jeśli takowe były w kapuście) i szatkujemy dość drobno. Kalafior dzielimy na kawałki, marchew obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy razem, aż kalafior będzie miękki. Zostawiamy do ostudzenia. Kaszę zalewamy wrzątkiem - powinna być miękka, ale bez nadmiaru wody. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Czosnek też obieramy, możemy pokroić ząbki na ćwiartki. Podsmażamy razem na odrobinie oliwy aż cebula stanie się szklista. Wrzucamy cebulę i czosnek do kalafiora z marchewką. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kapustę kiszoną, kaszę i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Do kalafiora bardzo pasuje gałka. Możecie też dodać inne ulubione przyprawy lub zioła. Jeśli masa będzie zbyt mokra, żeby formować kotlety dodajcie więcej bułki tartej.
Gotowe kotlety wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumienią. U mnie na termoobiegu piekły się 20 minut. Z mojej porcji wyszło mi 13 kotletów.