Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywne kotleciki, pieczone w piekarniku. Świetny dodatek do mięsa czy sosu.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 418
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 849
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3712
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 418
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 849
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3712
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Kapustę gotujemy ok 20 minut. Po ostudzeniu wybieramy liście laurowe, ziele i przyprawy (jeśli takowe były w kapuście) i szatkujemy dość drobno. Kalafior dzielimy na kawałki, marchew obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy razem, aż kalafior będzie miękki. Zostawiamy do ostudzenia. Kaszę zalewamy wrzątkiem - powinna być miękka, ale bez nadmiaru wody. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Czosnek też obieramy, możemy pokroić ząbki na ćwiartki. Podsmażamy razem na odrobinie oliwy aż cebula stanie się szklista. Wrzucamy cebulę i czosnek do kalafiora z marchewką. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kapustę kiszoną, kaszę i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Do kalafiora bardzo pasuje gałka. Możecie też dodać inne ulubione przyprawy lub zioła. Jeśli masa będzie zbyt mokra, żeby formować kotlety dodajcie więcej bułki tartej.
Gotowe kotlety wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumienią. U mnie na termoobiegu piekły się 20 minut. Z mojej porcji wyszło mi 13 kotletów.