Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kapusty z dodatkiem gotowanego kalafiora i posiekanej natki pietruszki to świetna propozycja dla fanów warzywnych specjałów, a przygotujesz je w kilka chwil. Idealne na obiad lub kolację, doskonale komponują się z jogurtowym dipem lub sosem czosnkowym. Te placki to prosty, ale wyjątkowy sposób na przemycenie warzyw w pysznej formie!
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 77
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 878
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 77
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 878
Składniki
Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). Po czym odcedź, lekko ostudź, rozgnieć widelcem lub zblenduj i umieść w misce. Wszystko zależy od tego, czy preferujesz gładszą konsystencję kotletów, czy jednak faktura kalafiora ma być wyczuwalna. Białą kapustę drobno posiekaj a kiszoną odciśnij z soku i ugotuj w osolonej wodzie ok. 20 minut. Po czym odcedź, wyciśnij w dłoniach i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj kapustę do kalafiora. Obierz cebulkę, drobno posiekaj i podsmaż na maśle lub oliwie na złoty kolor. Dodaj cebulkę do kalafiora i kapusty. Wbij jajko do pozostałych składników, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli masa nie będzie zwarta i kleista, wbij jeszcze jedno jajko lub dodaj łyżkę śmietany.
Z powstałej masy nabieraj łyżką porcje, wykładaj na mocno rozgrzany olej i smaż na złoty kolor z obydwu stron. Po czym przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotlety możesz także upiec w piekarniku (10-15 minut w 180°C).
Kotlety z kapusty podaj samodzielnie lub z sosem jako przekąska albo z ziemniaczanym puree jako forma dania obiadowego.