Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kasza jaglana zagościła na stałe w moim menu i staram się jak najczęściej z niej korzystać. Dzisiaj kolejna odsłona kotletów z jaglanką w roli głównej. Dodatek ziemniaków nadaje im chrupiącą skórkę, którą uwielbiam :-) polecam.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 254
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 645
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 254
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 645
Składniki
Słonecznik wypłukać, zalać wodą i odstawić na ok. 2 godz. Kaszę przepłukać na sitku, gotować w osolonej wodzie (1,5 szkl.) ok. 15 min. do miękkości. Czosnek przesmażyć, dodać do kaszy. Płatki rozdrobnić delikatnie blenderem (nie musi być mączka), dodać do kaszy i wymieszać. Słonecznik odsączyć na sitku zmiksować blenderem (nie musi być całkowita miazga), dodać do kaszy, przyprawić solą, pieprzem, czubrycą (opcjonalnie), majerankiem i wszystko dokładnie wymieszać. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wszystko dokładnie wymieszać (ja robię to ręką), odstawić na 10 min. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kotleciki, smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony do zrumienienia. Smacznego :-) Kotlety podałam z sosem, roladkami z kurczaka z czerwonym pesto i suszonymi pomidorami oraz marynowaną dynią.