Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kasza jaglana zagościła na stałe w moim menu i staram się jak najczęściej z niej korzystać. Dzisiaj kolejna odsłona kotletów z jaglanką w roli głównej. Dodatek ziemniaków nadaje im chrupiącą skórkę, którą uwielbiam :-) polecam.
Polecam.
Odsłon: 1167
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1644
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1117
Polecam.
Odsłon: 1167
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1644
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1117
Składniki
Słonecznik wypłukać, zalać wodą i odstawić na ok. 2 godz. Kaszę przepłukać na sitku, gotować w osolonej wodzie (1,5 szkl.) ok. 15 min. do miękkości. Czosnek przesmażyć, dodać do kaszy. Płatki rozdrobnić delikatnie blenderem (nie musi być mączka), dodać do kaszy i wymieszać. Słonecznik odsączyć na sitku zmiksować blenderem (nie musi być całkowita miazga), dodać do kaszy, przyprawić solą, pieprzem, czubrycą (opcjonalnie), majerankiem i wszystko dokładnie wymieszać. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wszystko dokładnie wymieszać (ja robię to ręką), odstawić na 10 min. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kotleciki, smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony do zrumienienia. Smacznego :-) Kotlety podałam z sosem, roladkami z kurczaka z czerwonym pesto i suszonymi pomidorami oraz marynowaną dynią.