Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto odpocząć od mięsa a to przepyszna alternatywa.
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 23
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 3818
Królowa grilla :)
Odsłon: 26
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 175
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 23
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 3818
Królowa grilla :)
Odsłon: 26
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 175
Składniki
Zielonej soczewicy nie trzeba namaczać. Ugotowałam ją do miękkości około 25 minut w osolonej wodzie. W między czasie zeszkliłam na gęsim smalcu pokrojoną cebulę i czosnek.
Soczewicę z cebulą przepuściłam przez maszynkę. Masę doprawiłam solą i pieprzem.
Dodałam jaja, odrobinę bułki tartej i jeszcze raz wyrobiłam.
Uformowałam kotlety i obtoczyłam je jeszcze w bułce tartej. Usmażyłam je na rumiano.
Zrobiłam sos myśliwski. Na patelni zrumieniłam pokrojoną w kostkę cebulę dodałam przyprawę gulaszową 1 łychę i 2 łyżki proszku grzybowego. Przyprawę gulaszową można zrobić samemu, wersja podstawowa: kumin, kmin, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, ew. suszony czosnek. Podlałam całość szklanką wody. Proszek grzybowy można zastąpić wcześniej namoczonymi suszonymi grzybami. Sos trochę pogotowałam a potem zagęściłam rozrobioną mąką i doprawiłam solą.
Smacznego :)