Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto odpocząć od mięsa a to przepyszna alternatywa.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 54
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 166
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 88
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 153
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 54
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 166
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 88
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 153
Składniki
Zielonej soczewicy nie trzeba namaczać. Ugotowałam ją do miękkości około 25 minut w osolonej wodzie. W między czasie zeszkliłam na gęsim smalcu pokrojoną cebulę i czosnek.
Soczewicę z cebulą przepuściłam przez maszynkę. Masę doprawiłam solą i pieprzem.
Dodałam jaja, odrobinę bułki tartej i jeszcze raz wyrobiłam.
Uformowałam kotlety i obtoczyłam je jeszcze w bułce tartej. Usmażyłam je na rumiano.
Zrobiłam sos myśliwski. Na patelni zrumieniłam pokrojoną w kostkę cebulę dodałam przyprawę gulaszową 1 łychę i 2 łyżki proszku grzybowego. Przyprawę gulaszową można zrobić samemu, wersja podstawowa: kumin, kmin, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, ew. suszony czosnek. Podlałam całość szklanką wody. Proszek grzybowy można zastąpić wcześniej namoczonymi suszonymi grzybami. Sos trochę pogotowałam a potem zagęściłam rozrobioną mąką i doprawiłam solą.
Smacznego :)