Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki jemy praktycznie codziennie w różnej postaci. Najczęściej gotowane w całości lub tłuczone. Dzisiaj proponuje kotlety ziemniaczane. Pyszne, chrupiące, a jednocześnie pulchne w środku oraz aromatyczne za sprawą dodatku podsmażonej cebulki, czosnku i papryki. Podałam do nich sos czosnkowy z nutą świeżego tymianku, ale równie dobrze będą smakować podane z ulubioną surówką czy gulaszem lub pieczonym mięsem. Polecam :)
Przepis na pyszne kotleciki ziemniaczane z pieczarkami Jest to danie bezmięsn...
Odsłon: 16317
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12519
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 692
Sałatka owocowa to świetny pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę. Warto si...
Odsłon: 120
Dzisiaj proste , szybkie nieskomplikowane krokiety nazwane waflowymi krokieta...
Odsłon: 351
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12519
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 692
Sałatka owocowa to świetny pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę. Warto si...
Odsłon: 120
Dzisiaj proste , szybkie nieskomplikowane krokiety nazwane waflowymi krokieta...
Odsłon: 351
Składniki
Do śmietany dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, sól i dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.
Uwaga, sosu nie miksujemy za pomocą blendera, bo zrobi się rzadki!
Ziemniaki po ugotowaniu, jeszcze gorące, przecisnąć przez praskę lub poczekać do wystygnięcia i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni dobrze rozgrzać 1 łyżkę oleju i krótko podsmażyć cebulę z papryką i czosnkiem, energicznie mieszając, aby nic się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, dodać masło, szczyptę soli i pod przykryciem dusić ok. 5 minut.
Warzywa wraz z tłuszczem dodać do ziemniaczanej, zimnej masy, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, bułkę tartą, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wyrobić ciasto na pulchną masę.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować małe kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać na talerzu polane sosem czosnkowym
Do takich kotletów idealnie pasuje również gulasz wieprzowy czy wołowy lub ulubiona surówka. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione
Dania główne
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Dania główne
Pierogi z mięsem surowym
Dania główne
Karkówka w warzywach
Młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione
Nasze ulubione i najsmaczniejsze młode ziemniaki w mundurkach gotowane i pod...
Odsłon: 29
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 692