Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały wam ziemniaki z poprzedniego obiadu? Wykorzystajcie je do przygotowania pysznych kotletów ziemniaczanych z farszem. Można je nadziać dowolnymi składnikami. Tym razem zdecydowałam się na szynkę i ser żółty. Smak ziemniaczanej masy wzbogaciłam o natkę pietruszki. Tak przygotowane kotleciki możecie serwować solo, z ulubionym sosem lub w towarzystwie surówki. Smacznego!
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 64
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 64
Składniki
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę. Do przeciśniętych ziemniaków dodaj jedno całe jajko, łyżkę skrobi ziemniaczanej, drobno pokrojoną natkę pietruszki i odrobinę soli. Składniki wyrabiaj dłońmi.
Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce.
Z ziemniaczanej masy uformuj równej wielkości, okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż ser i szynkę. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlep, żeby masa została w środku.
Do miski wbij jajka, rozbełtaj je widelcem. Do osobnej miski przesyp bułkę tartą. Kotlety ziemniaczane z farszem panieruj w jajku i bułce tartej.
Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor z dwóch stron.