Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz ochoty na danie z mięsem, sięgnij po przepis na kotlety z ziemniaków z aromatycznymi grzybami. Potrawa jest tania, prosta w przygotowaniu i niezwykle pyszna.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Składniki
Grzyby zamocz w wodzie.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i umieść w osolonej wodzie w garnku. Włącz średniej mocy palnik. Od momentu zagotowania zostaw jeszcze na 20 minut.
Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć za pomocą tłuczka jak na puree. Zostaw do ostygnięcia.
Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Grzyby odsącz z wody i podziel na mnniejsze kawałki, najlepiej dość drobno.
Rozgrzej patelnię z tłuszczem, np. masłem albo olejem rzepakowym. Zeszklij cebulę i podsmaż grzyby.
Do ziemniaków dodaj jajka, odrobinę mąki, sól i pieprz. Dopraw całość czosnkiem i natką pietruszki. Wymieszaj w taki sposób, aby wszystkie składniki się połączyły i masa była jednolita.
W rękach uformuj z masy kulkę, a następnie spłaszcz ją. Na środku umieć farsz z cebuli i grzybów. Postaraj się zlepić brzegi, aby uformować kotlety o grubości około 2 centymetrów.
Każdy placek obtocz w mące.
Rozgrzej patelnię z tłuszczem i smaż kotlety z jednej i z drugiej strony po kilka minut. Powinny się zarumienić.
Kotlety ziemniaczane z grzybami dobrze smakują z sosem na ciepło lub dipem czosnkowym.