Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz ochoty na danie z mięsem, sięgnij po przepis na kotlety z ziemniaków z aromatycznymi grzybami. Potrawa jest tania, prosta w przygotowaniu i niezwykle pyszna.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38000
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9234
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38000
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9234
Składniki
Grzyby zamocz w wodzie.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i umieść w osolonej wodzie w garnku. Włącz średniej mocy palnik. Od momentu zagotowania zostaw jeszcze na 20 minut.
Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć za pomocą tłuczka jak na puree. Zostaw do ostygnięcia.
Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Grzyby odsącz z wody i podziel na mnniejsze kawałki, najlepiej dość drobno.
Rozgrzej patelnię z tłuszczem, np. masłem albo olejem rzepakowym. Zeszklij cebulę i podsmaż grzyby.
Do ziemniaków dodaj jajka, odrobinę mąki, sól i pieprz. Dopraw całość czosnkiem i natką pietruszki. Wymieszaj w taki sposób, aby wszystkie składniki się połączyły i masa była jednolita.
W rękach uformuj z masy kulkę, a następnie spłaszcz ją. Na środku umieć farsz z cebuli i grzybów. Postaraj się zlepić brzegi, aby uformować kotlety o grubości około 2 centymetrów.
Każdy placek obtocz w mące.
Rozgrzej patelnię z tłuszczem i smaż kotlety z jednej i z drugiej strony po kilka minut. Powinny się zarumienić.
Kotlety ziemniaczane z grzybami dobrze smakują z sosem na ciepło lub dipem czosnkowym.