Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na kotlety ziemniaczane z serem to najlepszy sposób na wykorzystanie resztek gotowanych ziemniaków z obiadu. O ile klasyczne tłuczone ziemniaki mogą być nudne, nasze kotlety ziemniaczane skradną serca wszystkich domowników – głównie za sprawą rozpływającego się sera w środku! To danie daje wiele możliwości modyfikacji. W podstawowej wersji świetnie zasmakują wegetarianom, a dla osób, które preferują bogatsze wersje smakowe, dorzuć do ziemniaczanej masy drobno posiekany boczek lub wędzoną makrelę. Kotlety podawaj jako przekąska - z sosem jogurtowym i lekką surówką lub element dania obiadowego – z pieczonym drobiem, rybą, stekiem lub duszonymi warzywami.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 23005
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 23005
Składniki
Napełnij garnek zimną wodą, dodaj 1 łyżkę soli i wrzuć obrane, pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż łatwo będzie można wbij widelec. Po czym dobrze odcedź, rozgnieć tłuczkiem, dodając masło. Możesz dodać 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub 1 łyżeczkę przyprawy do ziemniaków.
Do puree ziemniaczanego dodaj połowę porcji sera startego na drobnych oczkach, jajko i mąkę pszenną, dopraw solą i czarnym pieprzem. Zblenduj albo rozgnieć tłuczkiem całość, aby powstała gładka, kremowa masa. Najlepiej dodawać mąkę po łyżce. Im mniej, tym lepiej, ale ciasto powinno móc się ładnie formować. Nabieraj łyżką porcję masy ziemniaczanej i formuj równe kotleciki. Obtocz je z dwóch stron w bułce tartej i odłóż na ściereczkę lub deskę. Pozostały ser pokrój w kostkę na tyle części, ile wyszło kotletów. W środek każdego ziemniaczanego medalionu włóż porcję sera, owiń masą ziemniaczaną, uformuj kulę i lekko spłaszcz.
Na mocno rozgrzany tłuszcz układaj kotlety, lekko zmniejsz moc palnika i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, po czym od razu podawaj. Kotlety ziemniaczane z serem najlepiej smakują na ciepło, serwowane z jogurtowym sosem i surówką z sezonowych warzyw.