Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z tofu

Przepis dnia 2019-08-27
Kotlety ziemniaczane z tofu

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 3463

Dodano:

Odsłon: 3025

Kotlety ziemniaczane z tofu przyrządziłam już dawno, tylko jakoś nie składało się, by o tym napisać. Jest to świetny sposób na zagospodarowanie starych ziemniaków. Bo mamy jeszcze w spiżarni takie z zimy, mocno zwiędnięte, niepiękne. Idealne na kotlety i kluski.

Składniki

  • 500 g ziemniaków, najlepiej “starych”, bo zawierają mniej wody (waga po obraniu ze skórki i wycięciu wszystkich zmian, znamion i
  • 1,5 kostki (ok. 250 g) wędzonego tofu
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej (możesz użyć wersji bezglutenowej)
  • 1,5 łyżeczki soli kala namak
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • świeżo mielony pieprz (ile lubisz, ja użyłam sporo)
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ugotuj bez soli. Gdy będą miękkie – odcedź je i jeszcze gorące rozgnieć praską lub tłuczkiem do ziemniaków.

  2. Wędzone tofu rozdrobnij w malakserze albo przepuść przez maszynkę do mięsa. Posiekaną cebulę podsmaż na złoto na kilku łyżkach oleju.

  3. W misce wymieszaj przestudzone ziemniaki z mąką ziemniaczaną, podsmażoną cebulą, tofu, bułką tartą i przyprawami. Szybko zmieszaj ciasto dłonią. Trzeba to zrobić szybko, by ziemniaki nie chciały chłonąć więcej skrobi.

  4. Z gotowej mieszanki nabieraj łyżką porcje ciasta, rób kulkę, spłaszczaj, obtaczaj w bułce tartej. Smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu.

  5. Jak podawać kotlety ziemniaczane z tofu?
    Najbardziej oczywista odpowiedź brzmi – no przecież do obiadu! Najlepiej z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i dowolną jarzynką lub sałatą. Albo z mizerią. Bardzo dobrze pasuje do nich grecki sos tzatziki (cacyki). Wciąż go do wszystkiego używam, chyba muszę napisać o nim osobno

  6. Te kotlety są pyszne, będę je często smażyć. Latem i zimą – są idealne. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń