Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z tofu przyrządziłam już dawno, tylko jakoś nie składało się, by o tym napisać. Jest to świetny sposób na zagospodarowanie starych ziemniaków. Bo mamy jeszcze w spiżarni takie z zimy, mocno zwiędnięte, niepiękne. Idealne na kotlety i kluski.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 35
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 48
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 51
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 56
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 37
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 35
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 48
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 51
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 56
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 37
Składniki
Obrane ziemniaki ugotuj bez soli. Gdy będą miękkie – odcedź je i jeszcze gorące rozgnieć praską lub tłuczkiem do ziemniaków.
Wędzone tofu rozdrobnij w malakserze albo przepuść przez maszynkę do mięsa. Posiekaną cebulę podsmaż na złoto na kilku łyżkach oleju.
W misce wymieszaj przestudzone ziemniaki z mąką ziemniaczaną, podsmażoną cebulą, tofu, bułką tartą i przyprawami. Szybko zmieszaj ciasto dłonią. Trzeba to zrobić szybko, by ziemniaki nie chciały chłonąć więcej skrobi.
Z gotowej mieszanki nabieraj łyżką porcje ciasta, rób kulkę, spłaszczaj, obtaczaj w bułce tartej. Smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu.
Jak podawać kotlety ziemniaczane z tofu? Najbardziej oczywista odpowiedź brzmi – no przecież do obiadu! Najlepiej z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i dowolną jarzynką lub sałatą. Albo z mizerią. Bardzo dobrze pasuje do nich grecki sos tzatziki (cacyki). Wciąż go do wszystkiego używam, chyba muszę napisać o nim osobno
Te kotlety są pyszne, będę je często smażyć. Latem i zimą – są idealne. Smacznego!