Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z tofu przyrządziłam już dawno, tylko jakoś nie składało się, by o tym napisać. Jest to świetny sposób na zagospodarowanie starych ziemniaków. Bo mamy jeszcze w spiżarni takie z zimy, mocno zwiędnięte, niepiękne. Idealne na kotlety i kluski.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 813
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8877
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10507
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4741
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 813
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8877
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10507
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4741
Składniki
Obrane ziemniaki ugotuj bez soli. Gdy będą miękkie – odcedź je i jeszcze gorące rozgnieć praską lub tłuczkiem do ziemniaków.
Wędzone tofu rozdrobnij w malakserze albo przepuść przez maszynkę do mięsa. Posiekaną cebulę podsmaż na złoto na kilku łyżkach oleju.
W misce wymieszaj przestudzone ziemniaki z mąką ziemniaczaną, podsmażoną cebulą, tofu, bułką tartą i przyprawami. Szybko zmieszaj ciasto dłonią. Trzeba to zrobić szybko, by ziemniaki nie chciały chłonąć więcej skrobi.
Z gotowej mieszanki nabieraj łyżką porcje ciasta, rób kulkę, spłaszczaj, obtaczaj w bułce tartej. Smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu.
Jak podawać kotlety ziemniaczane z tofu? Najbardziej oczywista odpowiedź brzmi – no przecież do obiadu! Najlepiej z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i dowolną jarzynką lub sałatą. Albo z mizerią. Bardzo dobrze pasuje do nich grecki sos tzatziki (cacyki). Wciąż go do wszystkiego używam, chyba muszę napisać o nim osobno
Te kotlety są pyszne, będę je często smażyć. Latem i zimą – są idealne. Smacznego!