Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z tofu przyrządziłam już dawno, tylko jakoś nie składało się, by o tym napisać. Jest to świetny sposób na zagospodarowanie starych ziemniaków. Bo mamy jeszcze w spiżarni takie z zimy, mocno zwiędnięte, niepiękne. Idealne na kotlety i kluski.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 87
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17840
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 463
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5469
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2851
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 87
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17840
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 463
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5469
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2851
Składniki
Obrane ziemniaki ugotuj bez soli. Gdy będą miękkie – odcedź je i jeszcze gorące rozgnieć praską lub tłuczkiem do ziemniaków.
Wędzone tofu rozdrobnij w malakserze albo przepuść przez maszynkę do mięsa. Posiekaną cebulę podsmaż na złoto na kilku łyżkach oleju.
W misce wymieszaj przestudzone ziemniaki z mąką ziemniaczaną, podsmażoną cebulą, tofu, bułką tartą i przyprawami. Szybko zmieszaj ciasto dłonią. Trzeba to zrobić szybko, by ziemniaki nie chciały chłonąć więcej skrobi.
Z gotowej mieszanki nabieraj łyżką porcje ciasta, rób kulkę, spłaszczaj, obtaczaj w bułce tartej. Smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu.
Jak podawać kotlety ziemniaczane z tofu? Najbardziej oczywista odpowiedź brzmi – no przecież do obiadu! Najlepiej z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i dowolną jarzynką lub sałatą. Albo z mizerią. Bardzo dobrze pasuje do nich grecki sos tzatziki (cacyki). Wciąż go do wszystkiego używam, chyba muszę napisać o nim osobno
Te kotlety są pyszne, będę je często smażyć. Latem i zimą – są idealne. Smacznego!