Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić kotlety ziemniaczano-orzechowe? Przepis jest niezwykle prosty, bo wymaga ugotowania ziemniaków i zmieszania z nimi pozostałych składników. To receptura z 1900 roku, gdzie dostęp do mięsa nie był tak powszechny, a gospodynie stawiały na jarskie potrawy. Kotlety ziemniaczano-orzechowe łączą w sobie wyjątkowy smak. Warto dodać do nich sos śmietanowy lub grzybowy. Świetnie sprawdzą się też pieczarki podsmażane z cebulką. Źródło: pularda.com.pl
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Aby przygotować kotlety ziemniaczano-orzechowe, musisz najpierw obrać i zagotować ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, ubij je tłuczkiem na gładką masę.
Obierz cebulę i poszatkuj w drobną kostkę. Zarumień na maśle.
Do ziemniaków przełożyć cebulę, orzechy, koperek, wbić jajka i wsypać bułkę tartą. Wszystko wymieszać do połączenia. Jeśli ciasto nie chce formować się na kotleciki, dosyp jeszcze trochę bułki tartej.
Uformuj kotlety ziemniaczano-orzechowe w dłoniach. Panieruj najpierw w mące, potem jajku, na koniec - bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki do zbrązowienia. Podawaj, gdy są gorące.