Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami. W sam raz na piątek :) Robimy je bardzo często, za każdym razem wychodzi petarda :)
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 35
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 52
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 674
Szybka i smaczna
Odsłon: 11231
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 274
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 35
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 52
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 674
Szybka i smaczna
Odsłon: 11231
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 274
Składniki
Do wysokiego naczynia wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę rosołową i suszone grzyby, mieszamy i odstawiamy.
Na patelnie wlewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Smażymy, aż się zezłoci, następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy przez kilka minut - cebula powinna oblepić ryż a ryż zrobić się lekko przeźroczysty. Teraz dolewamy wino.
Gdy wino już wyparuje wlewamy po 1 chochelce bulionu wraz z grzybami. Cały czas mieszamy, aż bulion odparuje i czynność powtarzamy aż do skończenia bulionu (przez około 30 minut) - aż ryż będzie al dente.
Dodajemy 2 łyżki świeżo startego parmezanu i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja a ryż wchłonął resztkę płynu.
Wykładamy risotto na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.
Smacznego :)