Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowe risotto z grzybami w 1/2 godziny!

Kremowe risotto z grzybami w 1/2 godziny!

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6797

Dodano:

Odsłon: 2899

Sprawdzony przepis na cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami. W sam raz na piątek :) Robimy je bardzo często, za każdym razem wychodzi petarda :)

Składniki

  • szklanka ryżu arborio
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 3/4 szklanki białego, półwytrawnego wina
  • kostka rosołowa warzywna
  • 1 średnia cebula
  • łyżka masła
  • oliwa
  • parmezan lub inny twardy ser
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę rosołową i suszone grzyby, mieszamy i odstawiamy.

  2. Na patelnie wlewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.

  3. Smażymy, aż się zezłoci, następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy przez kilka minut - cebula powinna oblepić ryż a ryż zrobić się lekko przeźroczysty. Teraz dolewamy wino.

  4. Gdy wino już wyparuje wlewamy po 1 chochelce bulionu wraz z grzybami. Cały czas mieszamy, aż bulion odparuje i czynność powtarzamy aż do skończenia bulionu (przez około 30 minut) - aż ryż będzie al dente.

  5. Dodajemy 2 łyżki świeżo startego parmezanu i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja a ryż wchłonął resztkę płynu.

  6. Wykładamy risotto na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń