Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowy kurczak - obiad w pół godziny!

Kremowy kurczak - obiad w pół godziny!

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 945

Dodano:

Odsłon: 4678

Dziś kolejny post z cyklu "obiad w pół godziny". Komu chciałoby się warować przy kuchni kiedy pogoda za oknem ładna. A kurczaka z tego przepisu robi się bardzo szybko.

Składniki

  • 3-4 piersi z kurczaka (pokrojone na dość cienkie plastry
  • 200 g pieczarek pokrojonych w talarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Pieprz
  • Sól
  • pół szklanki białego wina (np. Marsala)
  • pół szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
  • szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę lub łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • drobno posiekana świeża natka pietruszki (do posypania przed podaniem)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy piersi z kurczaka na złoto, uprzednio soląc je i przyprawiając świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy do miękkości i odkładamy na półmisek.

  2. Obsmażamy pieczarki na złoty kolor, dodajemy następnie wino i doprowadzamy naszą miksturę do wrzenia ok. 1-2 minuty na średnim ogniu, pozwalając na wyparowanie alkoholu.

  3. Dodajemy następnie wywar warzywny lub z kurczaka, śmietanę i sproszkowany lub przetarty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień po tym jak nasz sos się zagotuje, dodajemy wcześniej obsmażone kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 min.

  4. Jeśli sos nie zgęstnieje, możemy go zagęścić. W tym celu: rozpuszczamy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy jeszcze przez chwilę.

  5. Kurczaka przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy np. z ryżem i ulubionymi warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń