Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny post z cyklu "obiad w pół godziny". Komu chciałoby się warować przy kuchni kiedy pogoda za oknem ładna. A kurczaka z tego przepisu robi się bardzo szybko.
Przepis dnia
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lu...
Odsłon: 15310
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 514
Przepis dnia
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lu...
Odsłon: 15310
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 514
Składniki
Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy piersi z kurczaka na złoto, uprzednio soląc je i przyprawiając świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy do miękkości i odkładamy na półmisek.
Obsmażamy pieczarki na złoty kolor, dodajemy następnie wino i doprowadzamy naszą miksturę do wrzenia ok. 1-2 minuty na średnim ogniu, pozwalając na wyparowanie alkoholu.
Dodajemy następnie wywar warzywny lub z kurczaka, śmietanę i sproszkowany lub przetarty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień po tym jak nasz sos się zagotuje, dodajemy wcześniej obsmażone kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 min.
Jeśli sos nie zgęstnieje, możemy go zagęścić. W tym celu: rozpuszczamy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy jeszcze przez chwilę.
Kurczaka przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy np. z ryżem i ulubionymi warzywami.