Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny post z cyklu "obiad w pół godziny". Komu chciałoby się warować przy kuchni kiedy pogoda za oknem ładna. A kurczaka z tego przepisu robi się bardzo szybko.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1181
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 218
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2233
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4293
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1181
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 218
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2233
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4293
Składniki
Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy piersi z kurczaka na złoto, uprzednio soląc je i przyprawiając świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy do miękkości i odkładamy na półmisek.
Obsmażamy pieczarki na złoty kolor, dodajemy następnie wino i doprowadzamy naszą miksturę do wrzenia ok. 1-2 minuty na średnim ogniu, pozwalając na wyparowanie alkoholu.
Dodajemy następnie wywar warzywny lub z kurczaka, śmietanę i sproszkowany lub przetarty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień po tym jak nasz sos się zagotuje, dodajemy wcześniej obsmażone kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 min.
Jeśli sos nie zgęstnieje, możemy go zagęścić. W tym celu: rozpuszczamy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy jeszcze przez chwilę.
Kurczaka przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy np. z ryżem i ulubionymi warzywami.