Dania główne Przepis na:
Kremowy kurczak - obiad w pół godziny!

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 945
Dodano: 24.09.2016
Odsłon: 4678
Składniki
- 3-4 piersi z kurczaka (pokrojone na dość cienkie plastry
- 200 g pieczarek pokrojonych w talarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- Pieprz
- Sól
- pół szklanki białego wina (np. Marsala)
- pół szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
- szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę lub łyżeczka sproszkowanego czosnku
- drobno posiekana świeża natka pietruszki (do posypania przed podaniem)
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy piersi z kurczaka na złoto, uprzednio soląc je i przyprawiając świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy do miękkości i odkładamy na półmisek.
-
Obsmażamy pieczarki na złoty kolor, dodajemy następnie wino i doprowadzamy naszą miksturę do wrzenia ok. 1-2 minuty na średnim ogniu, pozwalając na wyparowanie alkoholu.
-
Dodajemy następnie wywar warzywny lub z kurczaka, śmietanę i sproszkowany lub przetarty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień po tym jak nasz sos się zagotuje, dodajemy wcześniej obsmażone kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 min.
-
Jeśli sos nie zgęstnieje, możemy go zagęścić. W tym celu: rozpuszczamy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy jeszcze przez chwilę.
-
Kurczaka przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy np. z ryżem i ulubionymi warzywami.
Komentarze do przepisu (0)