Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki na ostro w winie

Krewetki na ostro w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1070

Dodano:

Odsłon: 4891

To danie gości na moim stole dość często. To nasza ulubiona sobotnia kolacja:)

Składniki

  • 1 duży por
  • 0,5 kg krewetek w pancerzach
  • 4 ząbki czosnku
  • duży pęczek pietruszki
  • białe wino wytrawne ( ja używam wina typu riesling)- 1 szklanka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • sól, chili pieprz cayenne ( ewentualnie ostra papryka)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krewetki na ostro w winie

Przygotowanie

  1. Krewetki ( najlepiej w pancerzach) rozmrażam na kilka godzin przed gotowaniem i delikatnie solę.

  2. Oliwę wlewam na patelnię typu wok i rozgrzewam. Całego pora kroję w cieniutkie paseczki i wrzucam na rozgrzana oliwę, dusze pod przykryciem aż będzie miękki. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do pora, razem dusze jeszcze chwilę. Wrzucam krewetki i posiekany pęczek pietruszki. Wszystko razem trzymam na ogniu ok 5 minut, ale już bez przykrycia. Następnie podlewam szklanką wina. Wszystko solimy do smaku i dodajemy chili pieprz cayenne
    !!!!!!! lubię ostre jedzenie więc daję go dość spora łyżeczkę, ale jeżeli ktoś nie lubi zbyt ostrego jedzenia to może zmniejszyć ilość tej przyprawy lub zastąpić ja łagodniejszą papryką ostrą, najlepiej wszystko próbować, aby nie przesadzić:) !!!!!!

    Podaję ze świeżutką chrupiącą bagietką ( przeważnie wygląda to tak, że krewetki jemy palcami, bo trzeba je obierać, a bagietkę maczamy w sosie, zabawa gwarantowana:))

    Pozostałe wino jest idealne do podania do tego posiłku.

    Smacznego



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 października 2013 Nie mam doświadczenia z krewetkami, ale twoje wyglądają znakomicie, więc zabieram do książki i przepis wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń