Przepis z kuchni Sri Lanki. Kuchnia lankijska charakteryzuje się tym, że niemal każda potrawa ma w składzie mleko kokosowe, dzięki temu dania nie są tak pikantne jak niektóre kuchnie Azji.
Krewetki tricon
Składniki
- 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami)
- 2 duże obrane pomidory
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 165 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki pasty curry
- 3 łyżki masła ghee
- sok z połowy cytryny
- listki kolendry
Składniki
- 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami)
- 2 duże obrane pomidory
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 165 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki pasty curry
- 3 łyżki masła ghee
- sok z połowy cytryny
- listki kolendry

Etapy przygotowania
Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 365

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 472
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 365

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 472



Składniki
- 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami)
- 2 duże obrane pomidory
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 165 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki pasty curry
- 3 łyżki masła ghee
- sok z połowy cytryny
- listki kolendry
Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe.
Pyszności :)
Zainspirowałam się, i właśnie przygotowuję kolację z Twojego przepisu :)
Wyglądają cudownie. Jaka szkoda, że nie mogę jeść krewetek...