Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lub w oliwie i soku z lemonki
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118811
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8727
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3182
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2574
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118811
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8727
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3182
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2574
Składniki
Krewetki w wersji maślano -winnej: Kupiłam mrożone krewetki argentyńskie (są bardzo delikatne i średniej wielkości). Rozmroziłam je, oderwałam im nóżki i wycięłam czarną kreskę. Na patelni rozpuściłam masło z chili i po podkręceniu gazu wrzucam krewetki i wyciśnięty czosnek- nie wcześniej bo zbrązowieje. Gdy krewetki z jednej strony się zetną- dosłownie pare minut, przewracam je na drugą stronę i podlewam winem. Ogień powinien być porządny- tak aby wino zaczęło od razu wrzeć.
Potrząsam patelnią pare razy, wino powinno odparować i zrobi się wraz z masłem emulsyjny sos. Gdy krewetki są już całkowicie zcięte- (koło 3 min, w zależności od wielkości), wyłączam ogień. Całość posypuje nacią, potrząsam pare razy i wykładam na półmisek. Próbowałam paru przepisów, ale lubemu ten smakuje najbardziej. Smacznego!