Do góry

Dania główne Przepis na:

krewetki w maśle i winie

krewetki w maśle i winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 549 Ocena: 11053

Dodano:

Odsłon: 1046

lub w oliwie i soku z lemonki

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krewetki w wersji maślano -winnej:
    Kupiłam mrożone krewetki argentyńskie (są bardzo delikatne i średniej wielkości). Rozmroziłam je, oderwałam im nóżki i wycięłam czarną kreskę.
    Na patelni rozpuściłam masło z chili i po podkręceniu gazu wrzucam krewetki i wyciśnięty czosnek- nie wcześniej bo zbrązowieje.
    Gdy krewetki z jednej strony się zetną- dosłownie pare minut, przewracam je na drugą stronę i podlewam winem. Ogień powinien być porządny- tak aby wino zaczęło od razu wrzeć.



  2. Potrząsam patelnią pare razy, wino powinno odparować i zrobi się wraz z masłem emulsyjny sos. Gdy krewetki są już całkowicie zcięte- (koło 3 min, w zależności od wielkości), wyłączam ogień. Całość posypuje nacią, potrząsam pare razy i wykładam na półmisek.
    Próbowałam paru przepisów, ale lubemu ten smakuje najbardziej. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń