Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lub w oliwie i soku z lemonki
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15166
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4072
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8941
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15166
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4072
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8941
Składniki
Krewetki w wersji maślano -winnej: Kupiłam mrożone krewetki argentyńskie (są bardzo delikatne i średniej wielkości). Rozmroziłam je, oderwałam im nóżki i wycięłam czarną kreskę. Na patelni rozpuściłam masło z chili i po podkręceniu gazu wrzucam krewetki i wyciśnięty czosnek- nie wcześniej bo zbrązowieje. Gdy krewetki z jednej strony się zetną- dosłownie pare minut, przewracam je na drugą stronę i podlewam winem. Ogień powinien być porządny- tak aby wino zaczęło od razu wrzeć.
Potrząsam patelnią pare razy, wino powinno odparować i zrobi się wraz z masłem emulsyjny sos. Gdy krewetki są już całkowicie zcięte- (koło 3 min, w zależności od wielkości), wyłączam ogień. Całość posypuje nacią, potrząsam pare razy i wykładam na półmisek. Próbowałam paru przepisów, ale lubemu ten smakuje najbardziej. Smacznego!