Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lub w oliwie i soku z lemonki
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 782
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425073
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10713
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 782
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425073
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10713
Składniki
Krewetki w wersji maślano -winnej: Kupiłam mrożone krewetki argentyńskie (są bardzo delikatne i średniej wielkości). Rozmroziłam je, oderwałam im nóżki i wycięłam czarną kreskę. Na patelni rozpuściłam masło z chili i po podkręceniu gazu wrzucam krewetki i wyciśnięty czosnek- nie wcześniej bo zbrązowieje. Gdy krewetki z jednej strony się zetną- dosłownie pare minut, przewracam je na drugą stronę i podlewam winem. Ogień powinien być porządny- tak aby wino zaczęło od razu wrzeć.
Potrząsam patelnią pare razy, wino powinno odparować i zrobi się wraz z masłem emulsyjny sos. Gdy krewetki są już całkowicie zcięte- (koło 3 min, w zależności od wielkości), wyłączam ogień. Całość posypuje nacią, potrząsam pare razy i wykładam na półmisek. Próbowałam paru przepisów, ale lubemu ten smakuje najbardziej. Smacznego!