Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przepisów na sos korma i zrobiłam jeden, czerpiąc inspiracje od innych. Zapraszam na umiarkowane curry. Danie dla co najmniej 8 osób.
Patelnia duża lub garnek, łyżka, łyżeczka
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 791
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 791
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirowa, a następnie wszystkie suche przyprawy.
Smażymy około minuty.
Dodajemy pomidory krojone z puszki. Puszki spłukujemy niewielką ilością gorącej wody, smażymy aż sos pomidorowy się zredukuje.
Do sosu dodajemy pastę korma, mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Do sosu dodajemy krewetki i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli krewetki są mrożone, radziłabym sparzyć je gorącą wodą, gdyż wrzucone zamrożone, obniża temperaturę sosu i wtedy zajmie dłużej, by zagotować potrawę,a krewetki będą żylaste i niesmaczne.
Gotowy sos podajemy z ryżem na sypko.