Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Warzywa aldente, krewetki, sos mango z imbirem i ryż. Uwielbiam takie smaki. Mango to jedno z moich ulubionych egzotyczny owoców. Sprawdza się w deserach ale też w potrawach wytrawnych. Całość pachnie obłędnie.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 40
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 40
Składniki
Sos mango: Z mango obranego odcinam kawałek który pokroję w paski do warzyw. Resztę kroję w kostkę. Cebule i czosnek drobno siekam i przesmażam na oleju na patelni. Dodaję starty imbir, wlewam bulion i chwile gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, kurkumą, papryką wędzoną i chili. Całość miksuję blenderem.
Warzywa: Cukinię i marchewkę kroję w cienkie paski julienne. Wykorzystałam do tego specjalny nożyk który zrobił mi spiralki. Mango kroję w paski, cebulę i czosnek drobno. Na oleju przesmażam cebulę i czosnek, dodaję pokrojoną w paski cienkie paprykę, marchew. Chwile przesmażam, na końcu dodaję cukinię, sos sojowy, sól, pieprz, chili, i mango. Chwile jeszcze przesmażam. Warzywa mają być chrupiące.
Krewetki: Krewetki przekładam do miseczki, dodaję sok z limonki, olej, sól, pieprz, bazylię,oregano, chili, sos sojowy, czosnek i mieszam. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Krewetki przesmażam około dwie minuty na rozgrzanej patelni. Warzywa podaję z krewetkami, sosem i ryżem ugotowanym. Posypuje szczypiorkiem.