Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki w sosie mango z warzywami

Krewetki w sosie mango z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 449

Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Warzywa aldente, krewetki, sos mango z imbirem i ryż. Uwielbiam takie smaki. Mango to jedno z moich ulubionych egzotyczny owoców. Sprawdza się w deserach ale też w potrawach wytrawnych. Całość pachnie obłędnie.

Składniki

  • sos mango: 1 duże mango
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • papryczka chili
  • 100 ml bulionu
  • krewetki marynata: 30 dkg krewetek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • papryczka chili
  • czosnek suszony
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • bazylia, oregano suszone 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki oleju
  • warzywa: 1 kawałek mango
  • 1 cukinia mała
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz, papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Olej roślinny
  • pozostałe: 1 woreczek ryżu
  • szczypiorek
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krewetki w sosie mango z warzywami

Przygotowanie

  1. Sos mango:

    Z mango obranego odcinam kawałek który pokroję w paski do warzyw. Resztę kroję w kostkę. Cebule i czosnek drobno siekam i przesmażam na oleju na patelni. Dodaję starty imbir, wlewam bulion i chwile gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, kurkumą, papryką wędzoną i chili. Całość miksuję blenderem.


  2. Warzywa:

    Cukinię i marchewkę kroję w cienkie paski julienne. Wykorzystałam do tego specjalny nożyk który zrobił mi spiralki. Mango kroję w paski, cebulę i czosnek drobno. Na oleju przesmażam cebulę i czosnek, dodaję pokrojoną w paski cienkie paprykę, marchew. Chwile przesmażam, na końcu dodaję cukinię, sos sojowy, sól, pieprz, chili, i mango. Chwile jeszcze przesmażam. Warzywa mają być chrupiące.


  3. Krewetki:

    Krewetki przekładam do miseczki, dodaję sok z limonki, olej, sól, pieprz, bazylię,oregano, chili, sos sojowy, czosnek i mieszam. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Krewetki przesmażam około dwie minuty na rozgrzanej patelni.

    Warzywa podaję z krewetkami, sosem i ryżem ugotowanym. Posypuje szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń