Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące krokiety z kapustą i grzybami! Przygotowanie najlepszych krokietów zaczyna się od naleśników – dlatego w filmie pokazuję niezawodny przepis na elastyczne naleśniki, które nie pękają przy zawijaniu. Do tego zrównoważone, doprawione wnętrze i chrupiąca skórka – nic dziwnego, że to uwielbiany przez wszystkich klasyk polskiej kuchni.
Namocz grzyby. Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na conajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Zmień wodę po godzinie moczenia w celu pozbycia się resztek piasku.
Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski dodaj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na conajmniej 30 minut.
Usmaż naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Gotowe naleśniki przykryj ręcznikiem kuchennym, lub papierowym i odstaw do momentu składania krokietów.
Gotuj grzyby pod przykryciem, na średnim ogniu, 30 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane grzyby odcedź łyżką cedzakową.
Do wody po grzybach dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodaj kiszoną kapustę i gotuj do miękkości. W razie potrzeby uzupełnij wodę tak, żeby przykryła kapustę. Gotową kapustę odcedź z wody i lekko wystudź.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Grzyby wraz z kapustą zmiel maszynką do mięsa, lub drobno posiekaj.
Rozpuść masło na patelni, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj zmielone grzyby i kapustę. Smaż przez klika minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz lekko przestudź.
Zwiń krokiety. Na środek naleśników wykładaj czubatą łyżkę farszu. Boki złóż do środka i zwiń w rulon.
Zawinięte krokiety panieruj w jajku i bułce tartej.
Smaż przez 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor, w dużej ilości tłuszczu. Gotowe krokiety wyciągaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Zawsze gości u mnie na wigilijnym stole. W tym roku półmisek kapusty z grzyba...
Odsłon: 342
Z podanego przepisu wychodzi 18 bardzo smacznych krokietów. Farsz do krokietó...
Odsłon: 2094
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 13
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 38
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 13
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 38
Składniki
Namocz grzyby. Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na conajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Zmień wodę po godzinie moczenia w celu pozbycia się resztek piasku.
Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski dodaj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na conajmniej 30 minut.
Usmaż naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Gotowe naleśniki przykryj ręcznikiem kuchennym, lub papierowym i odstaw do momentu składania krokietów.
Gotuj grzyby pod przykryciem, na średnim ogniu, 30 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane grzyby odcedź łyżką cedzakową.
Do wody po grzybach dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodaj kiszoną kapustę i gotuj do miękkości. W razie potrzeby uzupełnij wodę tak, żeby przykryła kapustę. Gotową kapustę odcedź z wody i lekko wystudź.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Grzyby wraz z kapustą zmiel maszynką do mięsa, lub drobno posiekaj.
Rozpuść masło na patelni, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj zmielone grzyby i kapustę. Smaż przez klika minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz lekko przestudź.
Zwiń krokiety. Na środek naleśników wykładaj czubatą łyżkę farszu. Boki złóż do środka i zwiń w rulon.
Zawinięte krokiety panieruj w jajku i bułce tartej.
Smaż przez 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor, w dużej ilości tłuszczu. Gotowe krokiety wyciągaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Dania główne
Grillowany ser sorento z winogronami
Dania główne
Drobiowe roladki ( na parze)
Dania główne
Ryż z truskawkami
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 13
Grillowany ser sorento z winogronami
Ser typu włoskiego grillowany w pysznej marynacie. Podajemy go z grillowanymi...
Odsłon: 17