Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące krokiety z kapustą i grzybami! Przygotowanie najlepszych krokietów zaczyna się od naleśników – dlatego w filmie pokazuję niezawodny przepis na elastyczne naleśniki, które nie pękają przy zawijaniu. Do tego zrównoważone, doprawione wnętrze i chrupiąca skórka – nic dziwnego, że to uwielbiany przez wszystkich klasyk polskiej kuchni.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 24
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 67
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11684
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 192
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 24
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 67
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11684
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 192
Składniki
Namocz grzyby. Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na conajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Zmień wodę po godzinie moczenia w celu pozbycia się resztek piasku.
Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski dodaj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na conajmniej 30 minut.
Usmaż naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Gotowe naleśniki przykryj ręcznikiem kuchennym, lub papierowym i odstaw do momentu składania krokietów.
Gotuj grzyby pod przykryciem, na średnim ogniu, 30 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane grzyby odcedź łyżką cedzakową.
Do wody po grzybach dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodaj kiszoną kapustę i gotuj do miękkości. W razie potrzeby uzupełnij wodę tak, żeby przykryła kapustę. Gotową kapustę odcedź z wody i lekko wystudź.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Grzyby wraz z kapustą zmiel maszynką do mięsa, lub drobno posiekaj.
Rozpuść masło na patelni, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj zmielone grzyby i kapustę. Smaż przez klika minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz lekko przestudź.
Zwiń krokiety. Na środek naleśników wykładaj czubatą łyżkę farszu. Boki złóż do środka i zwiń w rulon.
Zawinięte krokiety panieruj w jajku i bułce tartej.
Smaż przez 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor, w dużej ilości tłuszczu. Gotowe krokiety wyciągaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!