Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną mogą wydawać się zaskakujące. Na naszych stołach lub w restauracyjnych menu zazwyczaj królują krokiety z mięsem lub z kapustą kiszoną i grzybami. W tym przepisie połączyliśmy dwa najbardziej popularne nadzienia, by stworzyć to pożywne i smaczne danie. Krokiety podawaj jako ciepłą przystawkę, koniecznie z filiżanką gorącego, czerwonego barszczu.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5141
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2144
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5141
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2144
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania farszu. Kapustę opłucz i pokrój. Cebulkę obierz i drobno poszatkuj, po czym podsmaż ją na łyżce oleju, aż będzie miękka i błyszcząca. Po chwili dodaj mięso i rozbijaj łyżką, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Dodaj suszony majeranek, czarny pieprz, a po chwili dorzuć kiszoną kapustę i podsmażaj, aż smaki się połączą, a kapusta nieco zmięknie. Możesz dodać odrobinę soli, a dla podkręcenia smaku – szczyptę ziołowego pieprzu. Odstaw farsz do ostudzenia.
Aby usmażyć naleśniki, najpierw wlej mleko do miski, dodaj olej lub rozpuszczone masło, wbij jajka, dosyp szczyptę soli, a na koniec (partiami) dodawaj mąkę cały czas mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Możesz użyć miksera lub trzepaczki. Wstaw miskę z ciastem naleśnikowym na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przygotuj naleśnikową patelnię z nieprzywierającą powłoką, po czym rozgrzej. Smaż naleśniki na złoty kolor z obydwu stron i odkładaj je na talerz.
Gdy naleśniki są już gotowe, smaruj je mięsno-kapuścianym farszem i ciasno zwijaj krokiety. Do jednej miski wbij jajka i roztrzep, natomiast do drugiej wsyp bułkę tartą. Każdy krokiet zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej, po czym usmaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj prosto z patelni z kubkiem czerwonego barszczyku.